Старият Несебър остава в листата на световното наследство на ЮНЕСКО

стар град в Несебър

youtube

„Старинен град Несебър“ остава в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Това бе решено в рамките на 45-ата разширена сесия на световната организация, провеждаща се от 10 до 25 септември в Рияд. Българската делегация, която представи позицията на страната ни по този казус в късния следобед на 14 септември, бе ръководена от министъра на културата Кръстю Кръстев и зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев.  България участва като член за първи път от 30 години.

Решението за Несебър беше прието с пълен консенсус, като 15 държави се изказаха в подкрепа на предложените промени от Япония в защита на запазването на статута на ЮНЕСКО. Изказалите се държави поздравиха България за дългогодишните усилия в опазването на Несебър, за разработената първа подобна Стратегия за наследството на Несебър, както и за включването на акваторията в границите на обекта. Бяха високо оценени въведените още от 2015 г. режими за опазване и целенасочената държавна политика за насърчаване на синергията между културните конвенции на ЮНЕСКО, изтъкват от културното ведомство.

Благодарение на защитената позиция, страната ни спечели ценно време, в което ще бъде изработен План за опазване и управление на „Старинен град Несебър“, както и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова. В рамките на сесията страната ни инициира и представяне на подводното наследство на България, както и неговото опазване и изследване, а представеният документален филм за дейността и постиженията на Центъра ни за подводна археология предизвика голям интерес и неформална дискусия, по време на която бяха отправени различни покани за международно сътрудничество.

Източник: sega.bg

Четете още:

Черпят красиви имена, които обичат хората