Десетки блокади заради общонационалния земеделски протест. Пътят Варна-Бургас е затворен

ВАРНА новини лого

Снимка: БГНЕС

Земеделци започнаха блокади на редица важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна с оглед на започналия днес безсрочен общонационален земеделски протест. Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор.

Повече от 40 важни точки по пътищата в страната вече са блокирани от обявения общонационален протест за спасяване на българското земеделие. Пред БНР Георги Милев, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите призова пътуванията да са само при крайна необходимост, защото се придвижва тежка земеделска техника.

Над 300 земеделски производители с повече от трактори, комбайни и друга техника се събраха на изхода на Стара Загора в посока магистрала „Тракия“ при квартал „Кольо Ганчев“, където 10.00 часа трябва да започне протестната блокада, част от националния протест на зърнопроизводители и земеделци.

Пътят Варна-Бургас е затворен и в двете посоки в района на местността „Харамията“ до разклона за Аврен от трактори на зърнопроизводители. На мястото са изпратени пътни полицаи. Движението е спряно още от Аспаруховия мост и се пренасочва през Белослав-Разделна-Синдел-Долен чифлик. Все още не е известно докога ще продължи блокадата.

Тежка селскостопанска техника блокира движението на пътен възел Петолъчката. Освен исканията за забрана на украинско зърно и хранителни продукти, както и спешно изплащане на държавни помощи, протестиращите поискаха и оставката на правителството.

Стотици земеделски производители с трактори и камиони вече втори час парализират движението не само на пътния възел, но и в целия район. Кръговото кръстовище на петолъчката периодично ще бъде пропускано. В по- късните часове се очаква тежката техника да тръгне към София.

Десетки земделци се събраха на протест и край Благоевград, като те блокираха кръговото кръстовища на път Е-79 след Благоевград посока Симитли и затвориха движението.

Бургаски земеделци ще се включат в протестните действия днес. Те ще участват в блокадата на Петолъчката и ще затворят пътя Бургас –Варна на кръговото кръстовище до Ахелой.

Във Видин земеделските производители ще се включат в обявения за днес национален протест срещу решението на Народното събрание за прекратяване на ветото за внос в България на украинско зърно и земеделски продукти. Те ще блокират движението на подхода за Дунав мост 2.

В област Добрич блокадата е на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, при кръговото кръстовище на Балчик и пътя за Силистра в село Карапелит. Протестите тук ще продължат до 14.00 часа, а утре ще се преместят и пред сградите на Народното събрание и Министерския свет в София.

Протестът на фермерите блокира четири пътни възела в пловдивския регион.

Над 300 земеделски производители с около 100 тежки машини блокират и главния път Силистра –Русе при пътен възел Тутракан.

Междувременно към 11.00 часа беше възстановено движението, блокирано от земеделски производители от Ловешка област, по главния път София-Варна при кръговото кръстовище в края на магистрала „Хемус“ при пътен възел „Боаза“ в района на село Брестница.

БНР

Прочетете още:

Земеделците излизат на национален протест, блокират пътища и гранични пунктове