Денков ще се срещне с протестиращите миньори и енергетици

Денков

Източник: МС

Синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в комплекса „Марица Изток“, миньори и енергетици от въгледобивния сектор в страната излязоха на национален протест под надслов „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!“. Те искат яснота за работните си места и за цените на електроенергията. Протестиращите не одобряват представените проекти на териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил, които предвиждат закриване на мощности във въглищните централи.

Пред БНР протестиращите споделиха:

„Не одобряваме тези програми, които са заложени в плановете на управлявящите и протестираме – не може една функционираща система да бъде унищожена, защото някой на някого е обещал нещо“.

„От Карлово и от ВМЗ – Сопот. Подкрепяме бранш, който засяга всички нас – не само като производство, а и като потребители. Токът стане ли скъп – какво правим. Отделно – работните места на хиляди хора са застрашени, районът Стара Загора ще стане като Северозападна България“.

„От мината в Перник. Против сме да се случи този бърз преход. Не могат хората в региона да се преориентират към нови работни места“.

Правителствената пресслужба съобщи, че премиерът Николай Денков ще се срещне с представителна група на миньорите и енергетиците, водена от президентите на КНСБ и „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Това, което са подготвили синдикатите, е споразумение по териториалните планове на трите въглищни района, които да разпишат точни дати и с точни проекти точно как спират мощности от въглища и как ще се преквалифицират хората и в какви дейности ще бъдат пренасочени, а техния страх е точно за работните места и за цената на тока.

Прочетете още:

Национален протест на миньори и енергетици