МОН „отпушва“ провеждането на конкурси за директори на училища и градини

МОН

Промени в Наредбата за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование са публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието и науката. Това съобщиха от пресцентъра на просветното министерство, цитирани в БНР.

Измененията са съобразени с решението на Върховния административен съд от юни 2023 г., който отмени текста за участие на представител на МОН в комисиите по провеждане на конкурсите за директори на общински училище.

В новия текст на наредбата на мястото на представителя на МОН се предлага още един представител на Регионалните управления на образованието (РУО). След влизане в сила на измененията в комисиите за провеждане на конкурсите за директори на общински училища ще се включват общо трима представители на РУО.

Без промяна остават останалите членове на комисиите – представител на съответната общинска администрация, както и представител на обществения съвет в училището.

Целта на предложените изменения е да гарантират условия за законосъобразно провеждане на конкурсите за директори на държавните и общинските институции, посочват от МОН.

tribune.bg

Прочетете още:

За първи път България има шампион на Европейската олимпиада по информатика