Земеделци изляха прясно мляко пред министър Кирил Вътев

протест

Снимка: БТА

Протестиращите край Долни Богров земеделски производители изляха българско прясно мляко при пристигането на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Участници в акцията го освиркаха при пристигането му. Вътев попита дали е на футболен мач или на нормален диалог. Той подчерта, че е дошъл на протеста, за да бъдат обсъдени проблемите в бранша и възможните решения. Земеделците са разположили повече от 600 селскостопански машини и са готови да влязат с 80 от тях в центъра на София, предаде БНТ.

Недоволни фермери обясниха, че с акцията показват какво става с българското мляко, след като внасяме украинско. Символично на пътя бяха изхвърлени също малини и ябълки. Очаква се в 15.00 часа днес протестиращите да се срещат в Министерския съвет с министъра на финансите Асен Василев, с премиера Николай Денков и със земеделския министър Кирил Вътев.

Това е втори ден от протеста на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, гласувана от Народното събрание преди дни. Вчера се проведоха протести в цялата страна.

Блокада имаше на 47 важни пътни артерии и гранични пунктове. От Инициативния комитет обявиха, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички пет искания. Първото от тях е за продължаване на забраната за внос на зърно от Украйна и разширяването й с различни храни като плодове и зеленчуци, мляко, месо, мед и др.

Прочетете още:

Тежка земеделска техника няма да влиза днес в София