Коцев се скри от прокуратурата като напълни гащите

ВАРНА новини лого

Благомир Коцев – кандидатът на Кирил Петков за кмет на Варна от ПП/ДБ се прави на болен, за да се скатае от прокуратурата. Той беше призован на 15 септември в Окръжния следствен отдел на ОП-Варна, но извади болничен лист за 1 ден и не се яви. Оказва се, че е имал стомашно-чревно разстройство. Така той пропусна да му бъде повдигнато обвинение и продължи да тупа топката докато се регистрира като кандидат-кмет и получи временен имунитет за изборите. На следващия ден Коцев изненадващо оздравя и пусна в профила си във ФБ снимки от плажа.

Във Варненската окръжна прокуратура е образувано досъдебно производство под номер №3 /2023 г. То е срещу неизвестен извършител за това, че на 01.04.2022 г. в гр. Варна, съзнателно е сключена неизгодна сделка от длъжностно лице и от това е произлязла значителна вреда за областна администрация – Варна. Чл. 282, ал. 1 от Наказателния кодекс предвижда за това наказание лишаване от свобода до 5 години. Според публикации в медиите става въпрос за договор, сключен от Благомир Коцев като областен управител. Той е с адвокатската къща „Диан Иванов и Партнърс“, която обслужвала и фирмите на Коцеви. Само за няколко месеца – от април 2022 г. до края на същата година на адвокатите били платени авансово 69 900 лв. без ДДС. В същото време в Областна администрация – Варна, имало назначени по щат в общата дирекция петима юрисконсулти и четирима експерти с юридическо образование.

След като договорът става публично известен Благомир Коцев плаща „от джоба си“ таксите на адвокатското дружество до приключването на договора. Коцев и адвокатите му са били наясно, че при образуваното досъдебно производство той е заплашен от присъда. Плащайки част от договора, Коцев се опитва да избегне наказателната отговорност, влизайки в хипотезата, че не е причинил вреди на Областната администрация във Варна с незаконния договор. Той, обаче, не може да покрие „от джоба си“ таксите, които междувременно е плащал на частното адвокатско дружество като областен управител и това, че е нанесъл вреди на държавата.

Още по темата:

Варна помни: Коцев джитка със синя лампа