Предотвратете есенната депресия

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС\свободен сейт

Началото на есента и подновяването на учебната година може да бъде време, в което хората се обезсърчават и рискуват да изпаднат в депресивни състояния. Самото съзнание, че лятната ваканция е отминала и че скоро ще свършат забавленията на плажа и слънцето, може да потисне хората. Но най-добрият начин да пресечете бързо в зародиш всякакви състояния, променящи настроението, е просто да приемете прехода.

Когато дните станат по-къси и температурите започнат да падат, много хора се сблъскват с това, което е известно като „синдром на края на лятото“. Преходът от безгрижните, наситени със слънце дни на лятото към рутината на есента може да бъде предизвикателство. Въпреки това има ефективни начини да останем оптимистични и вдъхновени и това е да се възползваме максимално от смяната на сезоните.

Все повече изследвания показват, че сънят е не само жизненоважен за здравето и щастието, но и че липсата му може да доведе до вредни физически последици. Не е изненада, че през лятото хората спят по-малко. Не само, че светлата част на деня е по-дълга, но и високите температури и увеличаването на вечерните дейности могат да направят дълбокия и дълъг сън трудно постижим.

Придържането към циркадния ритъм на тялото ни осигурява най-добрия график на съня, който е по-лесно да се спазва след лятото. Затова се събуждайте рано и се излагайте на пряка слънчева светлина, за да настроите циркадния си ритъм, а след това се стремете да заспите възможно най-рано и просто наблюдавайте как енергията и настроението ви се подобряват.

С по-ниските температури настъпва чудесно време за грижа за себе си, което може да означава поставяне на маски за лице или коса, масаж, приготвяне на здравословни храни, детокс или посещение на фитнес зала, спа център или още по-добре – сауна. Посещението на сауна е едновременно вълнуващо и релаксиращо преживяване, което всъщност отговаря на две условия: грижа за себе си и нови преживявания.

Въпреки че сезонът на летните отпуски може да е в края си, всъщност това е възможно най-подходящото време за пътуване през годината. Местните жители, живеещи в курортни дестинации, копнеят за това време на годината, когато тълпите намаляват, но слънчевото време продължава. Така че, ако се чувствате отпаднали, защо да не планирате малко пътешествие някъде, като например поход в планината, посещение на археологически обекти или участие в семинар по йога или холистични здравни практики? Приключението не означава непременно, че трябва да тръгнете на път. Може просто да откриете близките забележителности или да излезете сред природата. Така или иначе, целта е да предизвикате чувство на възхищение от чудесата на света или да създадете социални връзки с другите – или и двете!

БГНЕС

Прочетете още:

Настъпва астрономическата есен