Загубата на височина е причинила катастрофата с хеликоптера край Гърмен

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС\свободен сайт

Причината за катастрофата с хеликоптера е загубата на височина. На пилота не са му достигнали 5 мутра, за да оцелее. Това заяви Христо Христов, след приключването на огледа в 14.30 часа, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Христо Христов

„Загубата на височина е следствие на почти нулевата видимост заради гъстата мъгла. Пилотът е направил опит да направи обратен завой или да набере височина, но се ударил в бор и машината е паднала. Има вероятност завоят да е бил направен, за да се изкачи над мъглата и да има хоризонтална видимост“, обясни Христов и добави, че на мястото на инцидента са видели само парчета ламарина. „Времето е било изключително неподходящо за летене“, каза Христов, който е от звеното, разследващо авиационни злополуки.

Вторият оглед започна след 10.00 часа. В него взеха участие най-малко 8 експерти, сред които представители на полиция, прокуратура, авиационни власти. Преди започването на огледа Христов допусна, че разследването на катастрофата може да отнеме една година.

Теренът е силно пресечен, отломките от разбилия се вертолет са разпръснати на 70 метра. Машината се е запалила след удара в дървото. Тялото на пилота е намерено извън кабинета и все още се намира на мястото на катастрофата.

Катастрофиралият хеликоптер е паднал в дере, което е труднодостъпно.

След излитането от игрището в село Гърмен вертолетът е трябвало бързо да набере височина, за да прелети над връх, който е с височина около 800 метра и се е разбил в подножието му. Най-вероятно причината за инцидента е била падналата мъгла. Хеликоптерът е летял преди това в продължение на 4 дни в района на Петрич и Гърмен.

БГНЕС

Прочетете още:

Откриха изчезналия селскостопански хеликоптер, пилотът е загинал