Кои храни никога не трябва да ядем късно вечер?

ВАРНА новини лого

Снимка iStock/Guliver

Качественият сън е не по-малко важен за здравето от профилактичните прегледи, внимателно и грижовно подбраното меню, физическата активност, съобразена с физическото състояние, възможностите на тялото и възрастта и отказа от вредни навици. Оказва се, че понякога сами вредим на съня си. Само малък процент от проблемите, свързани със съня, са породени от заболявания или разстройства на съня. Повечето са свързани с наши действия – активности преди сън, медикаменти, избор на филми и предавания преди времето за лягане, нездравословни и вредни навици, избор на постелки и матрак и дори вечерята или храната, която приемаме преди сън. Вижте кои храни не трябва да ядем късно вече и защо, като все пак имайте предвид, че ако работите нощна смяна, то тези храни не са подходящи не за нощното ви похапване, а за закуската ви. Разбираемо защо, нали?

Кои храни не трябва да ядем късно вечер?

Въпросът кои храни никога не трябва да ядем късно вечер следва да се разбира като кои храни не трябва да похапваме преди сън. Сред тях са:

1. Лук и чесън

Обратно на всички съвети, които сте чували, че трябва да хапвате чесън и лук вечерта, за да може неприятната миризма да не тревожи хората около вас и събеседниците ви през деня, лукът на трапезата вечер преди лягане е лоша идея. Яденето на лук преди лягане може да причини киселинен рефлукс, а той, от своя страна, да попречи на качествения сън. Какво да направите?

Ясно е, че лукът на закуска не е добра идея, тъй като ще притесните всички с дъха си, ако не сте у дома. Нещо повече – потта също има неприятна миризма, ако прекалявате с лука, така че в горещото време закуската с включени чесън или лук също ще е проблем. Има решение обаче – наблегнете на лука, след като се приберете от работа, ако възнамерявате да прекарате вечерта в дома си.

Така ще има време да се усвои и да не причини киселини по време на сън, както и няма да се притеснявате от лошия дъх или той да притеснява околните. Този ефект – рафлуксът – се наблюдава както при консумацията на печен, така и при тази на суров лук и е особено вероятно да се появи, когато сте в легнало положение, но все пак предимството е печения лук – при него липсва остра миризма и може спокойно да го хапвате през деня, за да не нарушава качеството на съня ви вечер.

2. Енергийни барчета

Създадени, за да доставят енергия на тялото, тези енергийни барчета не са подходящи преди сън, тъй като тялото, преизпълнено с енергия, не се отпуска лесно.

3. Домати

Шопска салата с лук и аперитив е възможно най-лошата комбинация, която обаче, за жалост, намираме на масата на всеки втори българин преди сън. Защо доматите са в списъка „кои храни никога не трябва да ядем късно вечер“? Поради тяхната киселинност. Те лесно могат да причинят киселинен рефлукс, когато лежите, което ги прави крайно неподходяща храна преди сън. Особено ако ги съчетаете с лук и ракия.

Запазете доматите за обяд или ги консумирайте поне два часа преди лягане. Ако се вълнувате и от темата за алкохола – той също не е подходящ. Не ви отпуска, както вероятно смятате, не ви успокоява и преспива. Напротив – алкохолът има отрицателен ефект върху съня. Проучванията сочат, че пиенето на алкохол преди лягане намалява качеството на съня ви и увеличава вероятността да се събудите през нощта.

Това, което казахме за доматите, важи и за цитрусите и бялото вино. Киселинните храни са табу преди сън, ако държите на качеството на съня.

4. Твърде солени храни

Солта води до задържане на течности и подуване, а когато се храните със солени храни преди сън, вие ще се събуждате и през нощта, за да пиете вода. Така вредата ще е двойна – не само сте подути, но и качеството на съня е лошо – твърде честото събуждане не може да ви осигури необходимия сън, който ви е нужен и след който ще се чувствате отпочинали.

5. Храни, богати на захар

Ако обичате сладките изкушения, старайте се да ги консумирате през деня и колкото е възможно по-умерено. Ако ги хапвате преди сън, застрашавате сериозно не само талията, но и здравето си. Консумацията на сладки храни води до рязко покачване на нивата на кръвната ви захар, преди същите да се сринат. А колебанията в нивата на кръвната захар могат да причинят неспокоен сън. Така че десертът, включително стафидите и някои твърде сладки плодове, следва да се консумират поне 2-3 часа преди сън.

6. Течни храни

Докато супата е идеална за обяд и като цяло течните храни са много полезни и ви помагат да останете хидратирани, да консумирате по-малко количества твърда храна, да поемете по-малко калории за сметка на повече витамини и минерали, то консумацията на течни храни късно вечер и най-вече преди сън може да доведе до разстройство на съня. Ще се будите по-често, за да ходите до тоалетната, а със сигурност честото събуждане не е предпоставка за добър сън, от който ще се събудите отпочинали.

Със сигурност трябва да избягвате и тежките храни, тези, които имат скрито съдържание на кофеин и тези, към които сте забелязали известна непоносимост.

actualno.com

Прочетете още:

Ето до какво води липсата на достатъчно сън