МВР ще бори купения вот чрез онлайн платформа

клавиатура

Ново приложение ще помага на служителите на МВР да хващат нарушителите на местните избори. На него ще се отбелязват сигналите върху картата на България, ще има и данни за рискови райони и секции.

„През последните няколко месеца екип от специалисти от министерството разработи специализирано приложение – географска информационна система Изборни процеси. то ще осигури съвършено нов подход и ще гарантира в много по-висока степен прозрачността на предстоящите избори“, каза министър Стоянов по време на изслушване в парламента. Той бе повикан заедно с шефката на ЦИК Камелия Нейкова и председателя на ДАНС Пламен Тончев, за да обяснят как върви подготовката на изборите и безопасен ли е машинния вот. Тончев обаче не дойде, тъй като е на командировка в чужбина.

В приложението са въведени аналитични данни за предходни избори за подадени сигнали, нарушения и престъпления, образувани наказателни производства, установени рискови райони с посочени конкретни секции. Има и информация от официални източници и анализи на Антикорупционния фонд за контролиран и купен вот.

„Целта е информацията от всички източници да се ползва от МВР, като е осигурена възможност за съпоставяне с вътрешната информация в министерството и по този начин да се получи пълна и всеобхватна картина на изборния процес“, обясни Стоянов.

Данните ще се визуализират върху карта на България в реално време в градове и села. Служителите на МВР ще въвежда данни за нарушения по време на изборите в приложението. Географската система ще разпределя сигналите спрямо локацията и вида на нарушението. След натрупване на информация се планира да се изготвят карти за концентрация, плътност и горещи точки.

МВР ще участва и в Национално междуведомствено звено заедно с прокуратурата и ДАНС. Министърът обясни, че през последните години вътрешното министерство не е било страна по този договор, но сега се включва.

Tribune.bg

Прочетете още:

ЦИК: Няма да се доставят нови машини за местните избори