Прокуратурата разследва дали законно е прехвърлена собствеността на Руската църква

ВАРНА новини лого

снимка: Булфото

Софийската градска прокуратура ще проверява дали е прехвърлена собствеността върху Руската църква в София с фалшиви документи. Това съобщи председателят на СГП Илиана Кирилова.

Христо Кръстев, заместник-председателят на СГП уточни, че е възможна проверка на ДАНС. “Ще се установяват факти и обстоятелства за собствеността на земята и църквата. От Столична община, Държавния архив и дирекция на вероизповеданията на МС ще се изискват документи”, коментира Кръстев.

“Ще се извърши проверка само за придобиване на собствеността върху сградата и земята”, поясни той, след което отбеляза, че срокът на проверката е до 3 месеца.

“След приключване на проверката наблюдаващия прокурор ще прецени има ли престъпление”, поясни Христо Кръстев.

Илиана Кирилова добави, че ако има спор за собственост, трябва да се заведе дело пред съда. “Въпросът има 2 аспекта – правото на собственост като понятие в гражданството право и каноническото право”, поясни тя. Илиана Кирилова каза още, че ще се запознаят с документите и ще поискат документи относно каноните в Българската православна църква. Ще се проверява и спирането на достъпа на миряни да изповядват вярата си, да остават интимно с Бога.

“Още повече, че там се намира и гроба на Св. Серафим“, добави Илиана Кирилова.

tribune.bg

Прочетете още:

Вътрешният министър иска наказателна отговорност за шофьори с 0,5 промила алкохол в кръвта