СЗБ: Популизмът по темата с ДДС, е единствената водеща сила за исканията на финансовия министър

ВАРНА новини лого

Снимка от Фейсбук страницата на СЗБ

От Фейсбук на Сдружението на заведенията в България

1. За какво изсветляване на бизнеса говори Асен Василев? Кой и защо постоянно повтаря, че ресторантьорите са в сивата икономика? Ние твърдим, че сме един от секторите, които работят, спазвайки най-много от правилата в държавата. А да не забравяме, че регулацията и изискванията, на които трябва да отговаряш, в сферата на ресторантьорството са огромни.

2. Асен Василев иска спиране на осигуряването на 4 часа за сектора. Това може да го каже и поиска само човек, който си няма абсолютно никаква представа за спецификата на бизнеса. Ще дадем само един пример – има нощни клубове, които работят 3 дни в седмицата. На колко часа трябва да се осигуряват работещите в тях?

3. Асен Василев /цитат/ : „Те сложиха 7-8 предложения на масата“ – Нищо не сме слагали на масата и нищо не сме предлагали. Просто, защото не сме канени на разговори. Опитаха се, незнайно защо, да финтират, че е имало някаква среща с бранша. Само, че нито СЗБ, нито БАЗ са участвали в каквато и да е било среща с правителството.

4. Популизмът по темата с ДДС, е единствената водеща сила за исканията на финансовия министър. Ако не беше така, досега щеше да ни е поканил на среща, за да говорим, обясним, преговаряме и да се вземе логично и справедливо решение. Тях, обаче, ги интересува мнението на обществото, а не какви непоправими щети би нанесло на туризма вдигането на ставката на 20%.

5. Не само, че трябва да се запази 9% ДДС, но и бирата и виното, които до лятото на миналата година също бяха в пакета с по-ниско ДДС, незабавно трябва да се върнат на по-ниска ставка. Дори и да е само за българските бира и вино …

Марин Сотиров

зам. председател на СЗБ

/цензурирана версия/