100 рубли за долар: Московската валута отслабна още

Рубли.

Снимка Bloomberg

Руската валута се понижи спрямо долара, продължавайки да отслабва заради признаците, че икономиката на страната е изправена пред по-бавен растеж и по-висока инфлация, докато бойните действия в Украйна продължават, предаде АФП.

Рублата премина психологическия праг от 100 за долар на Московската финансова борса – след като вече го направи през август, преди да се възстанови – което повиши перспективата за по-слаба покупателна способност на руснаците, принудени да плащат повече за вносни стоки.

В началото на конфликта през февруари 2022 г. курсът на руската валута се срина до 150 спрямо долара, преди да се възстанови благодарение на усилията на правителството да ограничи въздействието на западните санкции и да постави икономиката на военна основа.

Но през последните месеци стойността отново се понижава, защото страната внася повече, а изнася по-малко, като през септември управителят на централната банка Елвира Набиулина предупреди за забавяне на растежа през тази и следващата година.

Kурсът на рублата спрямо долара беше 100,11, а спрямо еврото – 104,65.

Банката повиши основния си лихвен процент до 13% в опит да подкрепи валутата и да се бори с инфлацията, която все още е над целевата стойност от 4% – през август цените се повишиха с 5,15%.

Обявените миналата седмица планове за мащабно увеличение на разходите за отбрана също засилиха притесненията за държавните финанси, тъй като приходите от петрол и газ продължават да се влияят от санкциите.

Наскоро президентът Владимир Путин нареди на правителството и на централната банка да предприемат мерки за стабилизиране на валутата, като заяви, че нейната слабост е основната причина за повишаването на потребителските цени.

dnes.bg

Прочетете още:;

Зеленски: България ще бъде част от украинския Алианс на отбранителните индустрии