България отчита над 50% ръст в продажбите на електромобили

ВАРНА новини лого

hicomm.bg

От началото на 2023 г. в България са регистрирани 12 000 електромобила, което представлява над 50% ръст спрямо регистрираните през 2022 г. 7 800. Това съобщи Боряна Колева, главен експерт в Дирекция „Национална транспортна политика“ към Министерството на транспорта и съобщенията. По време на международния форум „Be Renewable: Енергийна еволюция 2023“, тя сподели още, че декарбонизацията на транспорта е един от ключовите акценти на Зелената сделка на ЕС и основен приоритет в политиките на Съюза за постигане на екологична транспортна система.

Двудневната конференция, провела се на 2 и 3 октомври в София, пожъна голям успех сред енергийни експерти от България и други страни в Европа, създавайки така важния диалог между правителството и индустрията за развитието на ВЕИ у нас. Бяха засегна важни теми за развитието на сектора, свързани с европейските политики и бизнес-модели за зелена енергия, човешкият капитал, възможностите за инвестиране и финансиране, търговията с енергия и ролята на зеления водород в енергийния преход.

Колева коментира още, че основна цел е в България да бъдат изградени 10 000 зарядни станции за електромобили до 2026 г. и да се регистрират 30 000 хибридни автомобила. Работи се и по развиване на електромобилността в градски условия, чрез закупуването на електробуси и разширяването на зарядната инфраструктура. Също така, микромобилността се развива с внедряването на електрически тротинетки и скутери, както и с въвеждането на системата за споделено ползване на електроавтомобили Spark, която вече е налична в София и Пловдив, и има планове да се разшири във Варна през 2024 година, допълни експертът.

Източник: М3 Communications Group

Четете още:

Засипаха със смет паркирана кола пред блок