Роднина и на Петър Младенов! Оттеглят ли ДС-внучето Васил Терзиев от играта за кмет на София?

ВАРНА новини лого

Снимка "Фейсбук"/Васил Терзиев

Кандидатът за кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев е племенник на Петър Младенов, дългогодишен министър на външните работи по времето на Тодор Живков. Тази новина от нощес разбуни демократичната общност и торпилира още повече шансовете на ДС-внучето да стане кмет на София.

В социалните мрежи хейтът срещу Терзиев е невиждан. Тричат го чужди, анатемосват го свои. Демократи са бесни, че Терзиев е криел до последно семката си, което им идва в повече след разкритията за ДС-фамилията му. Днес пък предизборния щаб на Васил Терзиев се събира извънредно, за да бистри извънредната ситуация. Има много екзотично предложение за излизане от кризата – да се оттегли Терзиев като кандидат-кмет, а трите партии да решат да подкрепят друг такъв. Например Вили Лилков, който е стар член на ДСБ, партия, която е в коалицията.

Това обаче едва ли ще се случи, тъй като Терзиев плати близо 10 млн. лв. на лидери в ПП и „ДеБъ“, за да го издигнат.

А ето и новината от снощи:

Жителите на малкото селце Тошевци във Видинско с вълнение следят кметската битка в София. То е известно с това, че е дало на българската политика Петър Младенов, който през ноември 1989 г. замества Тодор Живков като председател на Държавния съвет на Народна Република България.

Самият Васил Терзиев също е разказвал за селцето във Видинско, където ходил като дете. Това е родното село на майка му – Иглика Цекова. Нейният баща Цеко Цеков е първи братовчед на Петър Младенов.

Бащата на Петър Младенов – Тошо, е партизанин и в негова памет родното му село Урбабинци е прекръстено на Тошевци. А сестра му Йордана е баба на Иглика Цекова (Терзиева по мъж), майка на кандидата за кмет на София Васил Терзиев.

Кариерното развитие на Иглика Цекова в Министерството на външните работи става именно по времето на Петър Младенов като министър. Последният е назначен за министър на външните работи на 35 години по лично настояване на Живков.

Бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев заяви, че високопоставени служители на ДС са били не само бащата и дядото на Васил Терзиев, но и неговата майката. Иглика Цекова Терзиева е офицер в Шести отдел на Първо главно управление на ДС.

Петър Младенов остава в историята ни със скандалната си фраза „по-добре танковете да дойдат“, изречена по време на големия протест на 14 декември 1989 г. пред Народното събрание. Тогава над 20 000 души искаха отмяната на член 1 от комунистическата конституция, според който цялата власт беше в ръцете на БКП.

7dnibulgaria.bg

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Прочетете още:

Виктор Димчев за „Промяната“, които са готови да изкльопат всичко и във Варна