Плевнелиев: Популистът и русофил Радев никога повече не трябва да реди кабинет!

ВАРНА новини лого

Снимки БНТ и "Фейсбук"

Демонстрацията на едно тежко разделение, когато става въпрос за сигурността на народа, е един акт на изключителна безотговорност. Така президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) коментира в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ проведените срещи през седмицата в президентството и в Народното събрание за националната сигурност след ескалацията на напрежението в Близкия изток.

Плевнелиев разкритикува президентът Радев като посочи, че година и половина нарушава закона и не свиква КСНС, който законът го задължава да го свика веднъж на 3 месеца.

„Медиите изострят своето внимание през последните седмици, обществото си казва: какво става? Държавният глава не спазва закона. Още веднъж по най-арогантният начин вместо да свика КСНС година и половина закъснение при положение, че ври и кипи около нас, по законосъобразен начин той прави точно обратното. Той не спазва отново закона пред очите на хората, като като хора частично, но не пълния формат, който закона го задължава.“

По думите на Плевнелиев, разделението между институциите „кани вълка в кошарата“. Даде пример с израелската държавност, която в годините е била много тежко разделена, бяха „обезглавени“ службите и ръководството на армията и сякаш „ние сме на път да направим същото нещо в България“.

Изрази притеснение и съжаление, че в такъв момент нашето държавническо ръководство изглежда по този начин:

„Не може да има два КСНС, не може държавният глава да кани когото си иска и когото си не иска, защото неговото его или защото не му е удобно отново нарушавайки Конституцията и не може да се дублира съвет, който е толкова важен за сигурността на гражданите някъде в Народното събрание или на трето място. Министър-председателят има своя Съвет по национална сигурност и е длъжен да го свиква на месечна база, ако трябва и на седмична база тогава, когато е трудно и тежко.“

Това, което не разбрах и бях дълбоко потресен беше отново действието на държавния глава, добави Росен Плевнелиев и посочи, че като популист и русофил Радев не трябва никога повече да реди служебен кабинет независимо от това каква е „сглобката“ за управление.

„Президентът русофил и популист Румен Радев, заедно с трите популистки и русофилски партии в парламента, ще направят всичко възможно да бутнат това правителство, за да спрат България от по-нататъшна интеграция на България в Европа.“

Плевнелиев определи БСП като „комунистически-русофилска“, „Възраждане“ като „национал-русофилска“, а ИТН за „стандартно русофилска“ партия.

Гледайте целия разговор във видеото:

Прочетете още:

Радев се забърка в страшен скандал! Мълчи за КСНС, по закон трябва да го свиква на всеки 3 месеца