Рецепта на деня: Бързи кифлички с ябълки и бутер тесто
Препоръчвам да опитате тези лесни, но много вкусни ябълкови кифлички с бутер тесто. Приготвят се бързо, стават нежни, меки и ароматни.
Необходими продукти:
Големи ябълки – 3 бр. (Аз ползвам зелени, защото са леко кисели)
Бутер тесто – 500гр
Захар, канела (ванилия) – на вкус
За декорация:
Яйце (жълтък) – за намазване
Пудра захар – за поръсване
Начин на приготвяне:
Поредността на действията е илюстрирана на тази снимка, а по-долу описвам как ги правя:
Важно: За да може тестото да се увива по-лесно около кръгчето ябълка и да не се разтяга, дръжте го размразено в хладилника и го използвайте охладено.
Обелете ябълките и ги нарежете на кръгчета с дебелина 5 мм.
С помощта на специално или импровизирано устройство направете дупка в пръстена, като изрежете сърцевината. Отворът трябва да е с диаметър поне 2-2,5 см, иначе лентите тесто ще се поставят трудно.
Сложете ябълките в съд и ги поръсете със захар (аз използвах кафява) и канела.
Бутер тестото се разточва с дебелина 3-4 мм и се нарязва на ленти по 1 см.
Увийте лентите тесто около кръгчетата ябълка и ги поставете върху покрита с пергамент тава за печене.
Ябълковите пръстени трябва да бъдат намазани с жълтък и поръсени със захар. Поставете тавата за печене в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете 10-15 минути, в зависимост от настройките на вашата фурна. Тестото трябва да покафенее.
Извадете готовите ябълкови кръгчета в бутер тесто от фурната и ги оставете леко да изстинат. При пълно охлаждане тестото става хрупкаво, а ябълките много меки.
Приятно похапване! Аз забравих да ги поръся с пудра захар, но и така са много вкусни!
Още по темата:
По идея и с материали от iamcook.ru