Династията „Хоризонт” Благомир Коцев – тъмно семейно минало с погребани във времето тайни

ВАРНА новини лого
Тъмно минало с погребани във времето тайни се крие зад ведрото лице на кандидат-кмета на ПП/ДБ Благомир Коцев. От него като в кошмарни сънища изплуват сенките на чеченци, местни мафиоти, руски и украински въглища, турски контрагенти, фалити, отвличания, рекет, десетки милиони невърнати банкови кредити, италиански съдружници, източени сметки. Добре изпрани във времето и още по-добре забравени, пише „Рикошет“.
 
Рубин Коцев, бащата на Благомир Коцев, е смятан за един от най-богатите варненци в края на 90-те години. Той има няколко мощни фирми, кораби, търгува с въглища от Русия и Украйна, които изнася за Турция. Съдружник е в банката на Петя Славова „Инвестбанк” АД. Клиент е на най-мощната европейски банки – Дойче банк. Приятел е с кмета на Варна Кирил Йорданов по рокерска линия. Поддържа връзки с червените лидери Борислав Гуцанов и Апостол Димитров, а целият им бизнес е оплетен с дебели червени въжета.
 
Рубин Коцев и съдружникът му Чавдар Ангелов са монополисти на пазара за въглища в България. Те са основни доставчици на държавните ТЕЦ-ове. Техен партньор е руска групировка, пряко свързана с „Нефтохим“ и близка до президента Владимир Путин. Бащата на претенданта за кметския пост във Варна Благомир Коцев е собственик на „Оверсийз БА“, „Арго Рап“, „Овърсийз – Хоризонт“ и „Балкан нутол“ ООД, в която 51% има италианецът Паоло Моро. А в „Ахилеос Маритайм eнтърпрайз“ и „Овърсийз – Хоризонт“ е съсобственик с Чавдар Ангелов. Шипинговата фирма оперира с четири въглевоза под словашки флаг – „Берген“, „Боден“, „Норден“ и „Линден“. Последният кораб пък бе задържан от техни бивши турски партньори заради неуредени сметки в Румъния.
 
Бляскавият на повърхността бизнес на новобогаташа Рубин Коцев и сина му Благомир обаче има и обратна, тъмна страна. Те завличат най-мощната европейска банка Дойче банк с кредит от $23 млн. без лихвите. Независимо от спечелените дела, банката не успя да си върне парите, нито пък да продаде заложените за кредита кораби.
 
Фирми и офшорки на династията „Хоризонт” са замесени в мръсни схеми за източване на стотици милиони в евро, долари и лева от Първа инвестиционна банка /ПИБ/, КТБ, УниКредит Булбанк чрез заменки на горски територии с парцели до морето и тяхното ипотекиране срещу необслужвани кредити. В схемата участва пряко и съсобственикът на ПИБ Цеко Минев.
 
Чавдар Ангелов пък лъсна като ответник по дело в Ню Йорк по закона RICO за източване на 65 млн. долара от КТБ.
 
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление!
 

Прочетете още: 

Схеми: Помага ли „Солвей Соди“ на кандидат-кмета на Варна Благомир Коцев?