Наглост! Асен прати Бойко да управлява с БСП и „Възраждане“, ако не иска ротация без смяна на министри

ВАРНА новини лого

Колаж в."Марица"

Договореното по време на преговорите за съставяне на правителство е, че само акад. Николай Денков и Мария Габриел си сменят местата на премиерското място, а всички останали министри остават. Освен ако Бойко Борисов няма намерение да управлява с „Възраждане“ и БСП. Не виждам как може той самостоятелно да смени министрите.

Това заяви финансовият министър Асен Василев пред БНР.

Към момента ППДБ ще спазват уговорката само Денков и Габриел да се ротират, а министрите в изпълнителната власт да останат. Всичко друго е въпрос на национално съвещание на ППДБ изобщо дали да се прави ротация на министрите. Единственият друг възможен кабинет е ГЕРБ да започнат да управляват с „Възраждане“ и БСП.

Василев даде да се разбере, че ППДБ не са в правителството заради постовете, а за да може България да влезе в Шенген, Еврозоната и страната да тръгне по-нормален път на развитие.

Василев добави още, че отношенията в управляващото мнозинство са трудни, но „както знаете, по някои въпроси не гледаме в една и съща посока“. Реформите, които са заложени са много тежки и дават възможности за повече популизъм и експлоатиране на ситуацията политически, посочи той.

Асен Василев заяви още, че партийните лидери се опитват да говорят глупости по адрес на правителството.

Василев обясни, че ако председателят на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ/СДС Делян Добрев успее да обясни как ще се сключат договори за 1 месец за доставката на суров петрол и кои танкери ще доставят горивото, мярката за дерогацията на руски петрол ще бъде подкрепена от ППДБ.

„Имаше доста подробни доклади на всички, които разбира от руски петрол и които от гледна точка на държавните институции обследваха колко бързо може да бъде спряна дерогацията. Основният проблем е колко бързо могат да бъдат осигурени доставки на алтернативен петрол, които да са надеждни във времето“, обясни Василев. Той не е сигурен и че Делян Добрев не може да даде отговор откога „Лукойл“ може да заработи без руски петрол. За Василев най-добрият вариант е рафинерията да започне да си плаща данъците.

За Бюджет 2024 Василев заяви, че не може да се случи 15% номинален ръст в бюджета за догодина. Има организации, които казват, че имат ниски заплати, но като се провери, се вижда, че заплатите са над средните за страната, посочи Василев, като отчете, че има такива организации, които наистина са с ниски заплати и за тях ще се работи в проектобюджета да има увеличение на възнагражденията.

Обсъждането на бюджета ще се случи, след като се приемат данъчните закони, уточни Василев. Бюджет 2024 г. ще бъде съобразен с правителствената програма, а също така има част от реформите, които трябва да бъдат направени. Ще има нарастване и на капиталовите разходи в бюджета за догодина. Разходите за отбрана в бюджета са предвидени от 2%, какви са задълженията на правителството към НАТО.

Не е заложено да има коледни добавки за пенсионерите в бюджета. Василев очаква приходите в бюджета да бъдат изпълнени така, както са заложени. Той очаква още да бъдат събрани много повече данъци от НАП в сравнение с миналата година.

Асен Василев увери, че правителството ще изпълни 3% дефицит в бюджета и държавата спокойно може да посрещне непредвидени разходи. Не се предвижда да бъдат взимани нови заеми освен предвиденото в бюджета. Няма никакви причини за притеснения, увери финансовият министър.

Прочетете още:

Бойко Борисов в Добрич: „Балкански поток“ е най-печелившото предприятие у нас, а „Промяната“ трупа дефицит (ВИДЕО)