ЦИК дава на участниците във вота достъп до изходния код на машините

ВАРНА новини лого
При пълна прозрачност преминава довереното изграждане на изходния код на машините за гласуване и тяхното удостоверяване. Това увери пред Хоризонт заместник председателят на ЦИК Росица Матева. 
 
След като в петък успешно бе генериран кодът, който гарантира софтуера, днес  партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, ще имат достъп до цялата документация,  Матева поясни:
 
„Достъп до изходния код ще бъде предоставен днес в 14.00 часа в сградата на Министерството на електронното управление, за което всички регистрирани в ЦИК представители на партии и коалиции са уведомени в петък вечерта. След като приключи това доверено изграждане, ще имат право да присъстват, да им се осигури достъп до изходния код, до цялата документация, тъй като довереното удостоверяване на съответствието все още не е приключило и Министерството на електронното управление ще предостави достъп до всички данни, свързани с удостоверяване на съответствието и до изходния код, който беше генериран при довереното изграждане в петък“.
 
Матева увери, че най-късно във вторник Министерството на електронното управление, Българският институт по стандартизация и Българският институт по метрология ще приключат процедурите по проверка на машините и софтуера, като паралелно върви и инсталирането му на над 9 000 машини, те трябва да бъдат доставени до секциите за гласуване в събота, предаде БНР.
 
 
 

Прочетете още: 

Бюлетините за местните избори вече са в 12-те общини от област Варна