ЕК отпусна на Украйна нови 1,5 млрд. евро, помощта достигна 83 милиарда

ВАРНА новини лого

Снимка novini.bg

Европейската комисия (ЕК) обяви отпускането на още един транш от 1,5 млрд. евро на Украйна за възстановяване на инфраструктурата на страната. Това съобщи ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Европейската комисия преведе 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ на Украйна. Помощта ни за Украйна достигна 83 млрд. евро. Ще продължим да действаме на страната на Украйна и ще отпуснем още 50 млрд. евро до 2027 г.“, заяви Фон дер Лайен в изявление за X.

Разпределението на макрофинансовата помощ за Украйна беше договорено през декември 2022 г. В рамките на програмата Киев получава по 1,5 млрд. евро месечно. Както обясни ЕК, средствата се предоставят под формата на облекчени заеми, които украинските власти ще трябва да изплатят за 35 години, считано от 2033 г.

В края на юли 2023 г. ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обеща да внесе за обсъждане сред външните министри на ЕС план за разширяване на ресурсите на Европейския механизъм за мир с цел увеличаване на оръжейните доставки за Украйна.

От tribune.bg