Български съкровища смайват американците в уникална изложба

ВАРНА новини лого

Снимки и видео БГНЕС - свободен сайт

Чикаго е градът в Америка с една от най-многобройните български общности – между 100 000 и 200 000. Те отдавна са се интегрирали, но това не пречи да поддържат живи своята история и култура в тази част на света.

В помощ на тази мисия в американския мегаполис може да се види уникална международна изложба – „Първите владетели на Европа“, представяща, наред с други, и експонати от някои от най-ценните български съкровища. Тя е отворена за посетители в музея „Фийлд“ от 30 март и може да бъде видяна до 28 януари следващата година. Експозицията представя повече от 700 културни ценности на 26 институции от 11 държави.

Екип на Агенция БГНЕС се срещна в Чикаго с главния ръководител на проектите за нови изложби в музея „Фийлд“ Джанет Хонг, която разказа повече за уникалното изложение.

„Посетителите могат да видят около 700 експоната. Повечето от тях никога не са били допускани извън страните си на произход досега. Те идват от 26 музея в 11 държави в Югоизточна Европа, сред които България, Румъния, други балкански страни, Унгария. Представени са някои от най-ранните изображения на хора в земеделските селища в района до раждането на първите царици и царе на Европа“, каза тя.

Изложбата представлява нагледен разказ за появата на йерархии между древните хора в този дял от света. Посетителите имат възможност да видят най-старото обработено злато в света, златни предмети от Варненското съкровище, създадени преди повече от 6000 години, сред които блестяща златна корона на тракийски принц с орнамент на венец от златни листа и образа на Нике, богинята на победата.

От находката, открита край Русенското с. Волово, известна като “Боровското съкровище”, са изложени чаши във формата на сфинкс и кон, част от сервиз за угощение. Има и находки от владетелския гроб на Голямата могила край с. Златиница, Елховско. Накити, оръжия, ритуални предмети, праисторически инструменти и още много други археологически находки очароват от витрините на музей „Фийлд“.

„Куратори на изложбата са Уилям Паркинсън и Атила Гюча. Те са археолози, които работят широко в този регион и искаха да разкажат историята на всички тези народи – как са били свързани помежду си и как са направили прехода от прости земеделски селища до раждането на първите владетели в Европа“, разказа Хонг.

Тя вижда голям интерес сред американците към изложбата и изненада от това да разберат, че злато и мед са използвани за първи път в изработката на предмети и накити, доста преди оръжията и броните, които са направени от бронз и други метали. Но освен граждани на САЩ, интерес има и сред туристите от цял свят, които посещават Чикаго, увери служителката на музея.

„Мисля, че са много заинтригувани от предметите, изработени от илири и траки, които са живели на територията на днешна България. И Илирия, и Тракия са били големи държави. Имали са велики владетели и са се биели срещу най-големите полиси на древна Гърция. Например цар Котис I, тракиец, води голяма война срещу Атина, която е най-могъщата държава в Гърция. Очевидно са били много богати държави и са можели да произвеждат неща като бижута и комплекти за празненства. Определено са обичали виното и вечерята. Мисля, че всички ние можем да разберем културата им по нещата, които са правили“, продължи разказа си Джанет Хонг.

Тя вижда перспектива за гостуването на тази изложба в София, както и в други европейски градове. Плановете за това са вече в ход.

А кой е най-ценният експонат в тази безпрецедентна по рода си изложба, Хонг определи без никакво съмнение.

„Това е златната корона с блестящи златни листа и образа на богинята на победата Нике. Трябва да е била много тежка и само някой много достолепен и силен човек е можел да я носи“, каза Джанет Хонг и завърши въодушевено: “Аз съм много горда, че съкровища от България са тук, в нашия музей“. 

БГНЕС

Прочетете още:

Праисторическият комплекс „Провадия-Солницата“ представен в Европейския парламент в Брюксел (СНИМКИ+ВИДЕО)