Всички ще умрем? Светът се готви за глобална война: САЩ модернизира ядрена бомба, Иран подсилва армията си

ВАРНА новини лого

Снимка Robert Waghorn from Pixabay

Само за денонощие военната ескалация достигна опасно и непредвидимо ниво. Преди броени часове стана ясно, че САЩ ще разработят модерна версия на тактическото си ядрено оръжие B61 за потенциална употреба срещу „по-труднодостижими“ военни цели, съобщи Пентагонът, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Конгресът на САЩ все още трябва да даде одобрението си за проекта, се казва в прессъобщение на Министерството на отбраната.

Бомбата, обозначена като B61-13, ще бъде произведена от Националното управление за ядрена безопасност  към Министерството на енергетиката и ще може да се използва с модерни самолети. Според Пентагона въвеждането на B61-13 не е отговор на конкретно събитие, а „отразява текущата оценка на променящата се среда в областта на сигурност“.

Производството няма за цел да увеличи общия брой на оръжията в ядрения арсенал на САЩ. По-скоро то трябва да осигури на американския президент „допълнителни възможности срещу определени по-трудни и големи военни цели“ и да замени някои бомби 62-7.

Ядрените оръжия тип В61 са част от запасите на САЩ от десетилетия и редовно се доразвиват, припомня ДПА.

Иран пък организира мащабно учение на сухопътните им войски в обстановката на покачващо се напрежение в Близкия изток, което ще продължи два дни. Маневрите се провеждат в провинция Исфахан, Централен Иран, и в тях участват четири бойни подразделения. Според  иранската осведомителна агенция Тасним целта е да се провери оперативната готовност на пехотата, бронираната техника, ракетните войски и частите за водене на електронна война. Маневрите се организират „в контекста на възникналите в последно време заплахи“, се казва в съобщението.

Ще бъдат изпробвани нови оръжия и възпиращите способности на сухопътните войски, отбелязва Тасним. В двете заключителни фази на маневрите ще се тренират крайбрежни отбранителни действия, нощни операции и контраатаки в случай на нападения в региона.

На фона на войната между „Хамас“ и Израел се увеличава безпокойството, че тя може да се разрасне и да обхване целия регион. Вашингтон и Техеран си размениха взаимни предупреждения да не се замесват в конфликта.

marica.bg

Прочетете още:

ООН обвинява Израел във военни престъпления