Научено от „Хоризонт”: Проектите на Благомир Коцев повтарят мръсни схеми за измама

ВАРНА новини лого
Раздухваните от кандидат-кмета на Варна от ПП/ДБ Благомир Коцев проекти за нови паркове, покрити пазари, подземни паркинги и пр., твърде много си приличат с вече сработили мръсни схеми за източване на милиони от наши и чужди банки, пише „Пресечна точка“.
 
Те бяха реализирани преди 15-ина години от съзвездието от фирми и офшорки на династията „Хоризонт” на Благомир Коцев, баща му Рубин Коцев, и техния съдружник Чавдар Ангелов. Най-впечатляващият от тях е за разширяването на гр. Балчик. Според информация в сайта „Бивол” проектът се нарича „Силвър Бийч”. За неговата реализация е създадено акционерното дружество „Еър Пропърти Дивелопмънт“, където един от управителите е бил съдружникът на Коцеви – Чавдар Ангелов. За 542 976 244 щ.д. е трябвало да бъде изграден нов мултифункционален жилищен комплекс на Балчик върху площ 1048 дка. В комплекса е трябвало да има 2 480 различни видове жилища, старчески дом, болница, търговски център, паркинг, рибарско селище край брега, културен център, амфитеатър, яхтклуб, религиозен комплекс и фотоволтаичен парк. Предвиждало се създаването на зелени площи с изкуствени водоеми и всякакви други комунални съоръжения, включително за водопречистване и канализация. През септември 2008 г. проектът вече получава одобрен ПУП и се сключват договори за проектиране и строителство.
 
През юли 2007 г. съдружникът на Благомир и Рубин Коцеви прави заменки на евтини земи от Държавния горски фонд в района на Тетевен, Рибарица и Габрово за два терена на Държавно ловно стопанство Балчик, които се намират между градчето и Тузлата. Новият комплекс обаче така и не започва да се изгражда. Задействана е измамническа схема с участието на Първа инвестиционна банка /ПИБ/. Банката отпуска два кредита – 32 261 224 щ. д. и 3 316 326 щ.д. а за обезпечение се залага земята за новия комплекс. Парите обаче не се използват по предназначение. Те се прехвърлят в Банк ъв Валета в Малта и с тях се купуват мексикански облигации. Получателят на прехвърлените в Малта средства е фирма „Ол Сийз Мениджмънт”, дружество регистрирано на Маршаловите острови, пише в „Бивол”.
 
На 15.12.2012 г. съдия-изпълнител продава по искане на ПИБ земята за новия комплекс на Балчик, тъй като кредита не се обслужва, за 65 209 976 щ.д. После приходите от продажбата ПИБ внася в КТБ в лихвоносни банкови сметки на името на длъжника си – „Еър Пропърти Девелопмънт” АД. Дружеството е регистрирано на адрес БЪЛГАРИЯ, гр. Варна, р-н Приморски, комплекс „Хоризонт”, пл № 3, ет. 2.
 

Прочетете още: 

Обектите на Коцев на поляните в Морската градина са незаконни! Успешен 7-ми опит в съдебната сага