Генериран е новият хеш код за машините за гласуване

ВАРНА новини лого

снимка: novini.bg

Приключи процесът по доверено изграждане на изходните кодове на софтуера, съобщиха на брифинг в Министерството на електронното управление (МЕУ). Генериран е и хешкодът, с който се запознават представителите на политическите партии.

Очаква се кодът да бъде качен и на сайта на МЕУ. След това удостоверяването на машините продължава с разиграването на сценарии и ако се потвърдят всички тестове, ще се пристъпи към доклада за удостоверяване.

Екипите в министерството ще работят цяла нощ. Главният секретар на Министерство на електронното управление (МЕУ) Ангел Петров разясни процеса по доверено изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване.

„Процесът се извършва от експерти. Тази процедура отнема часове. Тя се извършва на хардуерна платформа, която никога не е излизала извън сградата на ЦИК. Започва параметрите на платформата, изтриване и качването на нова операционна система. Едва след това представители на „Електронно управление“ отварят сейфа, от него изваждат един плик, в който има информационни активи. Този носител е криптиран, защитен е с парола, има контролна сума“, обясни той.

Петров подчерта, че всички институции, свързани с изборния процес, работят денонощно. „Всички стъпки по методиката се разиграват. По-бързо се случват нещата, защото използваме същите активи, с които вече разполагаме“, уточни той. „Не съм си тръгвал от тук. Няма и да си тръгвам, докато цялата процедура не бъде завършена. имаме много добра комуникация и с ЦИК, и с другите три институции. Процесът няма да бъде завършен с компромиси“, категоричен бе главният секретар на МЕУ.

В залата присъства министърът на електронното управление Александър Йоловски, представители на ЦИК, Българския институт по метрология, Българския институт за стандартизация и представители на политическите партии – ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП и ИТН. ДАНС продължава да следи процеса.

Припомняме, че снимане на хешкода от заместник-министъра на електронното управление и доклад на ДАНС по случая доведоха до гласуване с хартиена бюлетина на първия тур на местните избори.

novini.bg

Прочетете още:

Арестуваха Тони Парфюма от Промяната, аверчето на Благомир Коцев