Проклятието „Хоризонт“: Благомир Коцев в паника, чака го затвор

ВАРНА новини лого

Благомир Коцев – кандидатът на Кирил Петков за кмет на Варна от ПП/ДБ е на крачка от затвора. Той и адвокатите му търсят спасителен изход, за да не попадне за 5 години зад решетките. На 15 септември т. г. Коцев трябваше да се яви на разпит в Окръжния следствен отдел на ОП – Варна, но извади болничен лист за един ден и се ската като последния страхлив новобранец. Оказва се, че точно в този ден той е имал стомашно-чревно разстройство. Очакваше се да му бъде повдигнато и обвинение и може би това е предизвикало разстройството му. За да избегне явяването си пред прокуратурата по последвалата нова призовка, Коцев побърза да се регистрира като кандидат-кмет и да се скрие зад временния си имунитет.

Във Варненската окръжна прокуратура е образувано досъдебно производство под номер №3 /2023 г. То е срещу неизвестен извършител за това, че на 01.04.2022 г. в гр. Варна, съзнателно е сключена неизгодна сделка от длъжностно лице и от това е произлязла значителна вреда за областна администрация – Варна. Чл. 282, ал. 1 от Наказателния кодекс предвижда за това наказание лишаване от свобода до 5 години. Според Narod.bg става въпрос за договор, сключен от Благомир Коцев като областен управител.

Далаверата беше извадена на светло след журналистическо разследване на „Афера” преди повече от година. Назначеният от Кирил Петков за областен управител на Варна Благомир Коцев сключил договор с адвокатската къща „Диан Иванов и Партнърс“. Само за няколко месеца – от април 2022 г. до края на същата година, доверените адвокати на Коцев се облажили с 69 900 лв. без ДДС. Сумата по договора била определена така, за да може да се заобиколи Закона за обществените поръчки. В същото време в Областна администрация – Варна, имало назначени по щат в общата дирекция петима юрисконсулти, чиято дейност се подпомагала от още четирима експерти с юридическо образование в специализираната дирекция по въпросите на административния контрол, държавната собственост и устройството на територията.

В нарушение на закона и правилата за работа с класифицирана информация, Благомир Коцев предоставял всички налични данни от масива на Областна управа – Варна, на частната адвокатска кантора. Изборът на адвокатската кантора бил направен лично от Благомир Коцев в качеството му на областен управител, писаха медиите. По това време адвокат Диан Иванов и кантората му „Диан Иванов и Партнърс“ обслужвали и търговските дружества на семейство Коцеви. Случайно или не офисът на „Диан Иванов и Партнърс“ е на ул. „Мария Луиза“ 21А. На същия адрес са регистрирани част от фирмите и на Благомир Коцев.

Договорът между Областна управа – Варна и адвокатското дружество бил сключен без оферта, предложена от кантората. Плащането по контракта било извършено авансово по банков път в периода 13.06.2022 г. – 08.07.2022 г. от сметката на Областна администрация Варна.

След като договорът става публично известен, Благомир Коцев плаща „от джоба си“ таксите на адвокатското дружество до приключването на договора, съобщава Narod.bg. Коцев и адвокатите му са били наясно, че при образуваното досъдебно производство той е заплашен от присъда. Плащайки част от договора, Коцев се опитва да избегне наказателната отговорност, влизайки в хипотезата, че не е причинил вреди на Областната администрация във Варна с незаконния договор.

Той, обаче, не може да покрие „от джоба си“ таксите, които междувременно е плащал на частното си адвокатско си дружество като областен управител и това, че е нанесъл вреди на държавата, пише в Narod.bg. Освен това „Диан Иванов и Партнерс“ ревизират делата, по които е страна Областна администрация, и оттеглят исковете си. Така ощетяват държавата, защото не дават възможност да се спечели което и да е било дело. Губят се и пари, тъй като за всеки съдебен спор първо се внасят такси от Областна администрация и няма значение дали има дело или не, защото вече са изразходвани държавни средства.

Благомир Коцев се надява и този път да се размине с правосъдието. Шеметната си държавна и политическа кариера той дължи на бившия министър и сегашен депутат от Промяната Даниел Лорер. Както и на на съпругата му Виолета, която беше зам.-министър и началник на кабинета на Асен Василев. Освен това Кирил Петков е кум на семейство Лорер, което обяснява ината с който Благомир Коцев бе спуснат от София за кандидат-кмет на Варна, брутално измествайки по-достойната и ползваща се с авторитет депутатка Стела Николова от ДБ.

Още за разследването на „Афера“ – тук!

„РИКОШЕТ“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Прочетете още:

Narod.bg: Дружката на Коцев върти любов с червен плейбой, комшиите не мигват от изпълненията й