Настимир „маже“ след Асен! Вкара интрига в ГЕРБ, не дава ПП-ДБ да пуснат кокала (ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

Източник NOVA

„ГЕРБ като че ли искат да гарантират пари за техните кметове. Доколкото разбрах, Борисов държеше на неговите общини, по този начин парира недоволството в ГЕРБ в момента”. Това заяви в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS заместник-председателят на ПГ на ПП-ДБ Настимир Ананиев.

По думите му това е извиване на ръце.

Депутатът заяви, че не вижда нужда от смяна на министри в кабинета.

„Ако ГЕРБ и Борисов мрънкат, че отделен министър не покрива стандарта на ГЕРБ, това мен може само да ме радва. Този формат на сглобка, макар за мен това да е тежък компромис, всъщност беше направен на базата на ротация”, заяви Ананиев.

По думите му ГЕРБ може би са се отказали от Мария Габриел да бъде министър-председател при ротацията, тъй като и днес на срещата им във Велико Търново тя не е присъствала. Такава интрига измисли човекът, преминал през плеяда от партии и коалиции в България.

Според Ананиев в момента общините в голямата си част нямат проектна готовност, въпреки че за тях са заложени 1 млрд. лева с бюджета на Асен Василев за следващата година. „Средствата ще стигнат до тези общини, които имат готови проекти”, изтъкна Ананиев.

„В бюджета има рекордни пари за инвестиции – 12 млрд. лева. От тях 1 млрд. лева отиват директно към общините. Моето притеснение е, че те нямат предпроектна готовност. Аз твърдо съм против да извадим листа на кметовете на ГЕРБ и да кажем Монтана – еди колко си, Велико Търново – Даниел Панов – еди колко си”, заяви Ананиев.

Той коментира още, че Бойко Борисов се е вихрил срещу данъците за недвижимите имоти, което е предложение на Националното сдружение на общините в България, чийто председател е кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Ананиев коментира и приходите в бюджета на държавата. „Имаме 2 сегмента, знаете как се формират тези 2,3 млрд. лв. – 1,3 млрд. идват от второто плащане по ПВУ, което ние се надяваме до края на годината да дойде, макар че ветото на президента забави с 1 месец този процес. В момента работим наистина да се получи до края на годината”, заяви той.

По думите му в момента дефицитът в държавата е под 1%. „Имаме буфер, който може да бъде използван, за да запазим 3-те процента, които са ключови за еврозоната”, заяви Ананиев. Той изтъкна, че няма дупка от 7 млрд. лева в бюджета.

Ананиев призова преди зимния сезон да не се премахва дерогацията за преработка на руски петрол за „Лукойл”.

Гледайте във видеото:

Прочетете още:

Окончателно: ГЕРБ остава в управлението, но при две условия