Ново предложение за рецептите за антибиотици

аптека

iStock/Getty Images

Ново предложение за рецептите за антибиотици – хартиената рецепта да се сканира в аптеката. То ще бъде обсъдено от лекари, фармацевти и здравния министър на среща с премиера Николай Денков до края на седмицата. Идеята на здравното министерство е да има преходен период, в който антибиотици ще могат да се изписват паралелно на хартия и дигитално за определен срок.

Обсъжда се хартиената рецепта или да се сканира, или да се качва в дневника с лекарства на фармацевтите в Националната здравно информационна система.

„Имаме проекторешение. Трябва да бъде обсъдено на ниво премиер. Той се е ангажирал да събере отново представители на съсловните организации, „Информационно обслужване“, за да решим окончателно въпроса. Проекторешението е да се даде възможност за алтернативно изписване на електронна и хартиена рецепта като има възможност самата хартиена рецепта да се електронизира през аптечната мрежа, но това вече са подробности, които ще обсъдим на срещата с премиера.

Не даваме крачка назад. Даваме възможност да се адаптира цялата система към новата промяна. Ако се окаже, че има възможност хартиените рецепти да се електронизират, да се качват в НЗИС и да бъдат проследяеми, тогава ще получим същия ефект като електронната рецепта“, каза проф. Христо Хинков.

БНТ

Прочетете още:

МЗ предлага удължен гратисен период за издаване на е-рецепти от спешните медици