Отглеждане и обработка на шафран изучават в гимназията в Златарица

шафран

снимка: gettyimages

В Златарица е единственото училище в България, в което се изучава отглеждане и обработка на шафран. С тази идея Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Златаров“ е станала иновативно училище.

Шафранът се цени от хилядолетия. Още в древността се използва най-вече като лекарство, подправка и в козметиката.

Смята се, че произхожда от Древна Гърция. Преди около 3 хиляди години – чрез специален подбор – хората отгледали шафранови минзухари с 3 неестествено дълги близалца. Именно от тях се добива шафранът.

Въпреки че условията в региона не са най-подходящи за отглеждане на шафран, учители и ученици вече четвърта година доказват, че с желание и усилия всичко е възможно.

За училището произведеният шафран си е капитал. Но както обикновено е при скъпите и екзотични стоки – реализацията на пазара е специфична и е зависима от качеството.

Училището осигурява на дипломантите си свидетелства за управление на трактори и на леки коли.

Иначе гимназията споделя проблемите на всички училища в малки населени места, които обезлюдяват. Училището има над век история. Създадено е през 1919 г. и притежава рядък трактор от 20-те години на миналия век с едноцилиндров двигател. Машини от тази марка са произвеждани в Германия до 1960 г. Директорката признава, че към редкия експонат многократно е проявяван интерес от колекционери и музеи, но е твърдо решена той да си остане един от символите на гимназията.

bntnews.bg

Прочетете още:

Подновиха археологическите проучвания в пещера „Магурата“