Подновиха археологическите проучвания в пещера „Магурата“

пещера

Снимка: Регионален исторически музей - Видин

Подновиха археологическите проучвания в пещера „Магурата“ край село Рабиша. Спорадични проучвания са правени през 1961, 1971, 1975, 1994, 2011 и 2012 г. Сега се копае в северната част на галерия „Подмола“, каза за БТА ръководителят на отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей – Видин (РИМ) д-р Ваня Ставрева.

В екипа, който работи тази година, са включени четирима специалисти – Ивайло Крумов от Историческия музей в Белоградчик и трима археолози от РИМ – Видин, уточни д-р Ставрева.

„Правим сондаж върху малка площ. Целта е  този сезон да поставим началото на систематични ежегодни археологически проучвания. Искаме да съберем нов емпиричен материал за прецизиране на хронологията на обитаването на пещерата. В момента работим в най-горния културен пласт от холоцена. Разкрили сме запазени археологически структури от ранната бронзова епоха, имаме керамични, костени и кремъчни находки. Голямата ни цел е да направим опит за възстановка на палеосредата и взаимодействието между нея и човешката популация, но за това са необходими дългосрочни проучвания“, обясни д-р Ставрева.

Разкопките се извършват в участък, който не е проучван досега. Взети са проби за радиовъглеродно датиране, което ще бъде направено в чужбина. Събрани са материали за палеоботаническо и палеозооложко изследване. По-интересните находки ще бъдат експонирани в Историческия музей в Белоградчик, допълни археологът.

Прочетете още:

Млада жена е простреляна в Благоевград