Годишният изолационен експеримент СИРИУС-23 в Москва

астронавт на луната

снимка: gettyimages

Международният ежегоден наземен изолационен експеримент СИРИУС-23, симулиращ полет до Луната, започна в Москва в Института по медико-биологични проблеми (ИМБП) на Руската академия на науките, съобщи ТАСС.

Членовете на екипажа на мисията са шестима доброволци изпитатели: командир на екипажа Юрий Чеботарьов, борден инженер Анжелика Парфенова, лекар на екипажа Ксения Орлова, изследовател Ксения Шишенина, изследовател Рустам Зарипов (всички от Русия), както и изследовател Олга Мастицкая от Беларус.

Сценарият на мисията СИРИУС-23 симулира лунна мисия и включва скачване с товарни транспортни кораби, сателитно прелитане за търсене на място за кацане, множество разходки на четирима членове на екипажа по лунната повърхност и дистанционно управление на лунохода. Специални симулатори и комплекс за виртуална реалност, разработени в ИМБП, ще бъдат използвани за симулиране на планетарни дейности, включително извънредни ситуации.

По време на изолационния експеримент ще бъдат изследвани физиологичните, психологическите, санитарно-хигиенните и микробиологичните аспекти на продължителния престой на човек в херметично съоръжение с ограничен обем при строги ограничения на ресурсите и забавяне на комуникацията. В рамките на проекта ще бъдат извършени 52 проучвания по научната и 15 проучвания по оперативно-техническата програма.

Организатори на експериментите СИРИУС са ИМБП и Програмата за човешки изследвания на НАСА с участието на специалисти от Русия, Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, ОАЕ и други страни, съобщи ТАСС.

bta.bg

Прочетете още:

Протест в Атина с искания за по-високи пенсии и по-евтини лекарства