Обърквация от догодина: Всички лекарства с е-рецепта, възрастните лекари ще изписват илачи на хартия

Хинков обвини търговците на едро за липсващи медикаменти

аптека

iStock/Getty Images

С е-рецепти да се предписват всички лекарства догодина, предвиждат от здравното министерство. Оптимистичният сценарий на чиновниците във ведомството е това да се случи до юни, а песимистичният – до края на 2024 г., поясни здравният министър проф. Христо Хинков и обеща, че възрастните лекари ще предписват лечение на хартия.

“На среща между премиера и Българския лекарски съюз се разбрахме, че до април ще изчистим всички недостатъци на системата за електронни рецепти при антибиотиците”, обясни Хинков. Той поясни, че ще има малка група лекари, за която издаването на електронни рецепти няма да е задължително. “Говоря за възрастни медици, които трудно ще си извадят електронен подпис, нямат амбулаторна практика и работят след пенсия”, каза още здравният министър.

По думите му България е на първо място по антибиотична резистентност в Европа и трябва да бъдат взети мерки.

Хинков призна, че продължава да има проблем с липсващи медикаменти. Според него вина имали търговците на едро, някои от които задържали лекарства в складовете си и чакали сгоден момент за реекспорт. Причина за износа били огромни разлики в цените – за някои от препаратите те достигали до 10 пъти.