Дянков разкри: Бюджет 2024 е планиран! Асен смята да работи до март, после „след нас и потоп“

ВАРНА новини лого

Снимка Narod.bg

„Правят евтин театър с бюджета, за да покажат социална загриженост“, коментира драмата с политиките в бюджета за следващата година пред „Труд“ бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му Бюджет 2024 е планиран, като че ли финансовият министър смята да работи до март-април, а после „след нас и потоп“.

„Разликата в изпълнението на приходите и разходите ще стане явна до пролетта. В разходите също има фантасмагории: залагат се публични инвестиции за 12 милиарда лева при положение че за 2023 г. се заложиха 8 милиарда, а изпълнението е само 3 милиарда. Тоест, това е евтин театър – явно е че няма да станат тези разходи“, пресмята Дянков.Той посочва и основното несъответствие в цифрите на бюджета.

„Обикновено растежът на приходите е равен на номиналния икономически растеж за годината. За 2024 г. проектобюджетът планира номинален икономически растеж (инфлация плюс растеж на БВП) от 8 процента (4,8 и 3,2 съответно). Планираният ръст на приходите обаче е близо 24%, три пъти по-висок. Как?! Ако се върнете назад в годините никога не е имало такова несъответствие“, припомня финансистът. Той изтъква, че основната слабост на правителството в момента е, че то дойде с пет цели (инфлация, Шенген, еврозона, План за възстановяване, регионално развитие) и е напълно възможно да не може да покаже напредък по нито една от тези теми до март. Особено важно е, че три от тези теми (инфлация, еврозона, план) зависят от Министерство на финансите и партиите в коалицията е редно да искат ново ръководство.

„Министър Василев смята, че е намерил нова формула в публичните финанси – харчиш повече отколкото имаш, но го наричаш балансирано развитие. Тази иновация е опитвана и преди, например Варуфакис в Гърция трая две години преди да го сменят. За определен период от време държавата може да е на дефицит само и единствено, ако допълнителното харчене е за инвестиции, които с времето вдигат конкурентността на икономиката. Василев прави обратното, харчи за социални разходи. От това се вдига инфлацията и се намалява конкурентността. Сбъркана финансова политика, която в предишния му мандат доведе до значителна инфлация“, отбелязва Симеон Дянков.

Още по темата:

Бисер на деня! Асен Василев: Намаляването на капиталовата програма от 12 на 10 млрд. лв. всъщност е увеличение