Съпругата на отвлечения първи помощник-капитан: Молете се за тях!

ВАРНА новини лого

Снимка vesselfinder.com

„Искам да призова всички хора да се помолят за отвлечените моряци на кораба „Galaxy Leader“. Това е единственото, което искам! Надявам се на чудо и те да се върнат“, каза пред „24 часа“ съпругата на един от българските моряци на похитения товарен кораб край Йемен.

Той е първият помощник-капитан  и е от Горна Оряховица. Жената пожела да остане анонимна, тъй като дъщеря им, която е тийнейджърка, още не знае за случилото се и това би могло да ѝ причини тежък шок.

Съпругата научила внезапно, защото не гледа телевизия. Обадили ѝ се по телефона в неделя вечерта от офиса на гръцката компания, която менажира екипажите. Съобщили ѝ, че корабът, на който съпругът ѝ плава от месец и половина, е отвлечен и няма новини за екипажа.

„Последно той беше активен в събота, ние се чуваме постоянно. В неделя на обед, около 13 ч., е бил на линия и явно след това са ги нападнали“,  разказва горнооряховката. Мъжът й бил спокоен и усмихнат, не е споделил да имат каквито и да било предупреждения за по-голяма бдителност или повишени мерки за сигурност при преминаването.

„В тази фирма е от 13 г. и никога не е имал притеснения, всичко е било винаги наред. С капитана много пъти са плавали заедно, разбират се много добре“, обясни жената. Похитеният моряк е завършил Военноморското училище, бивш военен е.

Съпругата казва, че няма никаква връзка до момента. „Сигурно са им взели телефони, компютри и едва ли ще могат да се свържат, ако не им позволят“, разсъждава тя. Корабът е изчезнал от програмата, през която тя следи къде се намират в момента.

Предупредили, че близките трябва да проявят търпение,  защото моряците може да бъдат държани в плен месеци наред.

„Единственото, което ме притеснява, e че той е човек, който ще защити екипажа си, ако стане нещо. Капитанът и той е такъв, изключително отговорен към кораба и екипажа. Но се надявам всичко да мине мирно и тихо, и да ги пуснат по някакъв начин“, казва съпругата на похитения моряк.

Надява се на чудо и нищо да не им се случи. „Лош късмет. Шокът е толкова голям, надявам се да го чуя и да го видя. Казаха ни, че трябва да имаме търпение, защото разрешаването на тази заложническа криза може да отнеме и 3-4 месеца“, каза съпругата.

Според нея, Япония, която е оператор на кораба, е започнала сериозни преговори и има надежда екипажът да бъде пуснат. Плавателният съд е собственост на британска компания, част от която се притежава от един от най-богатите израелци Ейбрахам „Рами“ Унгар.

Прочетете още:

Двамата българи на отвлечения кораб са капитан и първи помощник-капитан