Тристранният съвет oбсъжда Бюджет 2024

Книга Държавен бюджет

Снимка БГНЕС

Бюджетът за 2024 година ще бъде обсъден в Тристранния съвет. След като социалните партньори коментират бюджетите на Данък „Обществено осигуряване“ и Националната здравно-осигурителна каса, те ще представят мненията си по цялостната финансова рамка, изчислена при дефицит от три процента на начислена основа, средногодишна инфлация от 4,8 на сто и ръст на икономиката от 3,2 %.

БНР напомня, че в петък приходната и разходната част бяха увеличени с парите, които потенциално биха събрани от таксата на „Газпром“ заради преноса на природен газ. Бизнесът няма да подкрепи проектобюджета, стана ясно вчера. Според национално представените работодателски организации, притеснение буди предвиденото рязко нарастване на дълга, което поставя под съмнение темпа на икономически растеж. Бюджетът може да излезе от 3-процентния дефицит, необходим за влизане в еврозоната, предупредиха те. Министърът на финансите Асен Василев отговори в интервю в бТВ

„Ако нямаме салдо 3% тази година и не постигнем салдо 3% догодина, това означава една от основните заявки на кабинета – за еврозоната да бъде провалена. Такова нещо, ако се случи, аз директно си отивам. Аз лично не вярвам, че ще се случи и работим много усилено да не се случи“.

Премиерът Николай Денков определи вчера различията по бюджета между партиите , подкрепящи правителството, като „преодолими“. Асен Василев ,заедно с ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС, коментира в петък „горещите точки“. Стигна се до нов съкратен график за край на позволената на страната ни частична отмяна на забраната за внос на руски петрол и възможностите на бургаската рафинерия да работи с него.

От tribune.bg

Дянков разкри: Бюджет 2024 е планиран! Асен смята да работи до март, после „след нас и потоп“