Путин: Москва е готова на преговори за прекратяване на трагедията и войната

ВАРНА новини лого

снимка: gettyimages

Путин казва, че Русия е „готова за преговори“ за прекратяване на „трагедията“ на войната в Украйна, но обвини обвини Киев, че не е води мирни преговори, съобщава theguardian.com.

Руският президент започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари миналата година, която опустоши страната и доведе до стотици хиляди жертви, както военни, така и цивилни, както и руски войски, заподозрени в кланета на места като Буча.

Путин използва речта си на срещата на Г-20, за да заяви, че е необходимо да се помисли как да се спре трагедията на конфликта в Украйна, съобщава Ройтерс и допълва, че Русия никога не е отказвала да участва в мирните преговори с Украйна.

„Военните действия винаги са трагедия“, каза Путин на виртуалната среща. „И разбира се, трябва да помислим как да спрем тази трагедия“, каза Путин. Между другото, Русия никога не е отказвала мирни преговори с Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ през октомври 2022 г., с който официално обяви перспективата за каквито и да е преговори на Украйна с Путин за „невъзможна“, но остави вратата отворена за дискусии с Русия.

Путин също използва речта, за да обсъди по-широки геополитически въпроси, като каза, че голяма част от икономическата активност се измества към Азия и Африка. Той каза, че Русия е изпратила безплатно зърно в Африка и подчерта желанието на страната да допринесе за глобалните цели за климата и развитието – с думи, които ще бъдат изтълкувани от мнозина като опити за разширяване на руските зони на влияние в глобалния юг.

tribune.bg

Прочетете още:

Европарламентът одобри бюджета на ЕС за 2024 година