Българин, който цяла година воюва в Украйна: Варна и Бургас може да станат като Донецк и Луганск! В полицията има отявлени путинисти (ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

Иван Калчев

Иван Калчев е мъж, който прекарва последната една година на фронта. Той воюва на страната на Украйна. Защо обаче му е на един българин да воюва срещу Русия и какъв е звукът на войната – разказ от първо лице.

Преди няколко дни Иван Калчев се прибра от втората си военна мисия. Казва, че човек привиква на напрежението и с войната, и със смъртта. Определя военните действия в Украйна като „терористична акция”.

Според българина войната вече е преминала в друга фаза и едва ли ще станем свидетели на ново масово освобождаване на окупирана територия. „Колкото повече време минава, толкова по-трудно става. Това, което спира украинската армия, е, че пази цивилното население. Това, което не спира руската армия – че обстрелва с ракети и артилерия по градовете”, посочва войникът. пред NOVA.

Споделя обаче, че не е бил в казарма и е заминал без особена военна подготовка за фронта.

„99.99% от войната е чакане, стоиш в някоя дупка. Звукът на войната е тишина и от време на време някоя бомба”, казва Иван. Признава, че през цялото време е имало опасност за живота му и че няма да забрави нито един момент от участието му във войната. Според българина Западът е приел за дадености сигурността, доставките, спокойствието, топлото, мира.

Чувството на дълг, а не парите го накарало да се включи във военните действия, споделя той. „Бия се, за да не станат Варна и Бургас като Донецк и Луганск”, признава Иван Калчев. Казва още, че според него страната ни непрестанно е обект на хибридни атаки.

„В родната полиция има отявлени путинисти. Вижте им профилите във „Фейсбук“, рекламират руския фашизъм. Рисуват пречупени кръстове върху своите опоненти в социалните мрежи. Това ли е трябва да е обликът на служителят на реда – биещи милиционери от репресивен орган?“, притеснен е Калчев за състоянието на националната сигурност.

Цялото интервю гледайте във видеото:

Прочетете още:

От ПИК! Мрежата изригна след коледен клип с Асен за Спецов (ВИДЕО)