Втори кораб с отвлечени българи на борда

ВАРНА новини лого

Снимка БТА/АП - свободен сайт

Нападатели превзеха танкер, свързан с Израел, край бреговете на Аден, Йемен, предаде Асошиейтед прес, като се позова на компанията оператор и компанията за морска сигурност „Амбрей“ (Ambrey).

Въпреки че никоя групоривка не е поела отговорност за акта за момента, през последните дни поне две други морски нападения бяха свързани с войната между Израел и „Хамас“, припомня АП.

Нападателите са превзели танкера „Сентрал парк“ на компанията оператор „Зодиак Маритайм“ в Аденския залив, съобщиха компанията и частната разузнавателна фирма „Амбрей“. Американски служител от отбраната, пожелал да запази анонимност, е потвърдил, че е извършено такова нападение.

„Зодиак маритайм“ нарече нападението „предполагаем инцидент, свързан с пиратство“.

„Нашият приоритет е безопасността на 22-мата членове на екипажа на борда“, се казва в изявление на „Зодиак“. „Плавателният съд с турски капитан има многонационален екипаж, състоящ се от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани. Плавателният съд превозва пълен товар фосфорна киселина.“

„Зодиак“ описва плавателния съд като собственост на Clumvez Shipping Inc, въпреки че други документи директно посочват „Зодиак Маритайм“ като собственик.

Базираната в Лондон „Зодиак Маритайм“ е част от „Зодиак Груп“ на израелския милиардер Еял Офер. В британските корпоративни регистри са посочени двама мъже с фамилия Офер като настоящ и бивш директор на Clumvez Shipping, включително Даниел Гай Офер, който също е директор в „Зодиак маритайм“.

Остава неясно кой стои зад атаката. Аден се държи от силите, които са съюзници на международно признатото правителство на Йемен и водената от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава с подкрепяните от Иран бунтовници хуси. Теоретично тази част от Аденския залив е под контрола на тези сили и е доста отдалечена от контролираната от хусите територия в страната. Освен това не е известно сомалийските пирати да действат в този район, отбелязва АП.

dnes.dir.bg

Прочетете още:

Танкерът „Сентрал парк“ е освободен, моряците са добре