Да очакваме ли бунтове? Около 200 000 потребители остават без ток

ВАРНА новини лого

Източник ПИК

Около 200 000 потребители в страната продължават да са без ток. Това е безпрецедентна ситуация в европейска държава в първата четвъртина на XXI век.

Малко повече от половината от тях са на територията на Северозападна България, захранвана от „Електрохолд“. Най-засегнати са София област, Ловеч, Плевен, Монтана и Враца, предава БНР.

444 са населените места в Североизточна България, които също нямат електрозахранване. Немалка част от тях са разположени далеч едно от друго, а достъпът до тях е затруднен или дори невъзможен все още, съобщават от „Енерго-Про“.

В югоизточната част на страната без ток са отделни малки села около Котел и във високата родопската част на Пловдивска област, посочват от ЕВН, които обслужват района.

И трите енергодружества са мобилизирали допълнителни групи, за да отстранят авариите.

Заради усложнената обстановка е в сила бедствено положение в област Разград, общините Крушари и Добричка, община Криводол и частично в община Враца, община Омуртаг, община Вълчи дол, както и в Силистра, Главиница, Дулово. Удължено до 11 ч. утре е бедственото положение в община Кубрат.

Бедственото положение в Шуменска област вероятно ще бъде отменено днес в 16 ч.

В над 280 училища в тринадесет области днес не се провежда учебен процес.

Много села в област Ловеч продължават да са без ток, вода и мобилни връзки. До края на деня се очаква да бъде разчистен пътят Ловеч – Плевен. Все още се разчистват третокласните пътища Деветаки – Брестово и Горско сливово – Крамолин, където има и бедстващи хора, закъсали с автомобил. Евакуирани са група туристи, блокирани в хижа „Васильов“ в Тетевенския Балкан.

Две трети от град Плевен и 24 села от областта са без вода поради аварии в електрозахранването, част от които вече са отстранени.

Започна отварянето на част от основните пътища в Разградско. Освободената е тапата от около 50 автомобила по пътя Разград – Търговище, където през нощта снегорин се обърна в канавка след удар в кола с румънска регистрация.

Нормализира се обстановката в Търговищко, основните пътища са отворени, работи се по пробиването и на междуселските пътища. Има много населени места без електрозахранване, както и села без вода.

В 45 населени места от област Силистра няма изцяло ток, а в други 17 частично. Около 20 000 са абонатите, които повече от 24 ч. са без ток.

Пътищата между селата в региона са проходими, но все още има населени места, до които няма достъп.

Още по темата:

Побеснял мъж нахлу в Енерго-Про да прави сандвичи за него и децата си: Кмете, ела на закуска! (ВИДЕО)