Най-малко 13 души пострадаха при снежна буря в Южна Украйна

ВАРНА новини лого

снимка: Украинска служба за извънредни ситуации чрез АП

Най-малко 13 души пострадаха при силната снежна буря, връхлетяла Одеска област в Южна Украйна, а 1600 населени места останаха без ток, предаде Ройтерс. 

Екстремните условия настъпват в момент, в който по челните позиции на фронта са разположени десетки хиляди военнослужещи и много хора се опасяват, че тази зима руската армия може да нанесе въздушни удари по електропреносната мрежа.

„В Одеска област осем души получиха хипотермия, а петима бяха ранени от падащи дървета“, съобщи в „Телеграм“ държавната служба за извънредни ситуации.

Общо 1638 населени места в 17 украински области са без ток. Повечето от тях се намират в централната Киевска област, както и южните Одеска и Николаевска области.

Около 1700 товарни камиона са блокирани, а 1130 автомобила бяха изтеглени на буксир, след като на някои места дебелината на снежната покривка достигна два метра. Наложи се  12 магистрали да бъдат затворени, а за почистването на снега са мобилизирани 1200 души от спасителните служби. 

Най-големият украински частен доставчик на електроенергия ДТЕК днес заяви, че е възстановено подаването на ток в около 250 селища.  

Кметът на Одеса вчера призова жителите на града да останат по домовете си, а властите предупредиха за нарушения във водоснабдяването. 

bta.bg

Прочетете още:

Нова Зеландия отменя забраната за тютюнопушене