Нова Зеландия отменя забраната за тютюнопушене

ВАРНА новини лого

снимка: gettyimages

Новото правителство на Нова Зеландия планира да отмени водещата в света забрана на тютюнопушенето, за да финансира намаляване на данъците.

Законодателството, въведено при предишното правителство, ръководено от Джасинда Ардърн, щеше да забрани продажбата на цигари през следващата година на всеки, роден след 2008 г.

Тютюнопушенето е водещата причина за предотвратими смъртни случаи в Нова Зеландия и политиката имаше за цел да спре младите поколения да възприемат този навик, отбелязва Би Би Си.

Здравните експерти остро разкритикуваха внезапния обрат.

„Ние сме ужасени и отвратени… това е невероятно ретроградна стъпка към водещи в света, абсолютно отлични здравни мерки“, каза проф. Ричард Едуардс, изследовател по контрола на тютюна и експерт по обществено здраве в университета в Отаго.

„Повечето здравни групи в Нова Зеландия са ужасени от това, което направи правителството, и ги призовават да се откажат“, каза той пред агенцията.

Законодателството беше прието миналата година. Мерките включват ограничаване броя на търговците на дребно на тютюн и намаляване на нивото на никотин в цигарите.

Целта беше до 2025 година пушачите в Нова Зеландия да станат по-малко от 5%.

tribune.bg

Прочетете още:

Време е за Трета световна война? НАТО се готви да влезе в Украйна, а Русия плаши със „Сармат“-и