Танкерът „Сентрал парк“ е освободен, моряците са добре

ВАРНА новини лого

Снимка Marine Traffic

Танкерът „Сентрал парк“ е освободен. Българските моряци са добре, вече са успели да разговарят и със съпругите си. Това съобщи специално за БНТ управителят на търговското представителство на фирма „Зодиак Меритайм“ к.д.п. Продан Раданов.

По думите му пред „Денят започва“ българите са успели да се затворят с останалия екипаж в помощно помещение на кораба, както трябва да стане при действия в бедствени ситуации. Българските моряци са добре, най-вероятно те ще се приберат в България.

Вчера корабът „Сентрал парк“ беше задържан край пристанище Аден от осем мъже във военни униформи. Стана ясно, че корабът е получавал заплахи от йеменските бунтовници хуси, че ще бъде нападнат, ако не се отклони към пристанище Ходейда. Министерството на външните работи извърши спешна проверка във връзка с инцидента, която установи, че сред екипажа има двама български граждани.

Корабът е представляван от базираната в Лондон компания „Зодиак Маритайм“, свързана с израелския милиардер Еял Офер. Плава под флага на Либерия. Вчера от „Зодиак Маритайм“ коментираха, че става въпрос за „предполагаем пиратски инцидент“ и че безопасността на моряците е техен приоритет.

Друг кораб с българи на борда – „Галакси лийдър“, беше превзет преди седмица в Червено море. Последно е засечен да се движи източно от порт Судан.

Още по темата:

Втори кораб с отвлечени българи на борда