10-месечно израелско бебе остава заложник в Газа

ВАРНА новини лого

снимка: gettyimages

Десетмесечният Кфир Бибас е прекарал почти една пета от живота си в плен на „Хамас“, предаде Асошиейтед прес, разказвайки за съдбата на момченцето, отвлечено от дома си в израелски кибуц на 7 октомври, когато палестински бойци похитиха около 240 души и ги отведоха в Газа.

Кфир, най-младият пленник, е сред около 30-те деца, взети за заложници при нападението на „Хамас“. В рамките на действащото временно примирие палестинската групировка освободи жени, деца и тийнейджъри, но Кфир не беше включен в списъците на освободените.

С червената си косица и беззъба, Кфир се превърна за мнозина в символ на бруталността на нападението на „Хамас“. След като повечето от другите млади заложници вече са на свобода, сега участниците в израелските демонстрации призовават за освобождаването на Кфир и на 4-годишния му брат Ариел, както и на всички останали заложници. Днес в Тел Авив ще се състои демонстрация в подкрепа на семейство Бибас.

Малко след нападението на „Хамас“ се появи видео, на което се виждат Кфир и Ариел увити в одеяло край майка им Шири, докато я обкръжават въоръжени мъже, които крещят на арабски. Майката изглежда ужасена. Баща им Ярден също е пленен и на снимките се вижда, че е ранен.

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари заяви на брифинг, че Кфир, Ариел и техните родители са били задържани от палестинска фракция, различна от „Хамас“. Той обаче заяви, че „Хамас“ носи изключителна отговорност за тях, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бившият премиер Нафтали Бенет донесе снимката на Кфир в студиата на международните медии и я показа пред камера. Израелският министър на отбраната Йоав Галант го спомена на пресконференция, чудейки се кой се грижи за него. Репортерка на телевизия „Канал 12“ се разплака пред камерата, докато информираше за семейството тази седмица, като каза: „Мисля, че цялата страна желае те да се върнат у дома“.

novini.bg

Прочетете още:

Гъста мъгла причини верижна катастрофа с около 30 превозни средства на магистрала в щата Айдахо