Български ветроходци участват за Световната купа SSL Gold Cup

ВАРНА новини лого

Българският отбор SSL Team Bulgaria кани всички любители на ветроходството на 3 декември във Варна на специално събитие за големия финал нa Световната купа по ветроходство SSL Gold Cup 2023.

България е ветроходна страна и светът го забеляза при представянето на българския отбор на
Световната купа по ветроходство за нации SSL Gold Cup, която продължава и през тази седмица на о-в Гран Канария в Испания. Участието на нашия екипаж приключи, но ветроходният мондиал тече и 40 страни се борят за титлата “най-добра ветроходна нация в света”.

На 3 декември (неделя) в 13:00 часа, на живо във Варна,` заедно с SSL Team Bulgaria ще може да гледате и коментирате големия финал на състезанието и да научите повече, както за приключението на о-в Гран Канария, така и за предстоящата селекция и следващи изяви на отбора. Съставянето на екипаж от опитни български ветроходци е предизвикателство, а свързването с инициативата SSL Gold Cup е изключителна възможност за родното ветроходство и популяризирането на България като страна с традиции във ветроходния спорт.

Участието на отбора ни в SSL Gold Cup започна през 2022 г. с квалификации в Швейцария и приключи с трето място в групата на 1/32 финалите на о-в Гран Канария през 2023 г., където нашите състезатели бяха сред над 400 топ ветроходци, 25 от които олимпийски медалисти и световни шампиони в най-различни класове.

В общия състав на SSL Team Bulgaria са: капитан – Явор Колев; тактик – Любен Тенекеджиев; тримери на грот – Валентин Недялков и Иво Тодоров; тримери – Ивайло Ангелов, Александър Димитриев, Мария Александрова; гриндер – Йоан Колев; питман – Ина Илиева; мид баумани – Радослав Гавраилов и Христо Младенов; баумани – Михаил Берберов и Борис Минков; флоутър – Иван Георгиев.

Инициатор на мащабното състезание e Star Sailors League (SSL), а сред поддръжниците на SSL Gold Cup са легендарни ветроходци като Джон Бертранд, Пол Каярд, Робърт Шайт, Пол МакКензи, Люк Пейрон, Матеуш Кузниеревич, Тону и Тоомас Тонисте, с някои от които българският отбор имаше честта да се срещне.

Мисията на организаторите е спортното ветроходство да бъде по-достъпно и да постигне популярност, подобно на най-масовите и гледани спортове. За тях са важни не техническото предимство, а талантът, екипната работа и опитът на ветроходците, ето защо отборите се състезават на абсолютно еднакви килови яхти модел SSL47.

Финалът на първото издание на Световната купа по ветроходство на нациите ще се състои от една решаваща гонка. Победителят в нея ще носи титлата “най-добра ветроходна нация в света” за следващите четири години.

За екипажа на SSL Team Bulgaria ще бъде удоволствие да гледа заедно с вас тази битка на 3 декември, неделя, от 13:00 часа в каюткомпанията на Яхт Клуб “Кап. Георги Георгиев” Порт Варна.

“Да споделим Никулден” – фестивал с благотворителен базар