Финландия затваря напълно границата си с Русия

ВАРНА новини лого

снимка: БТА

Финландия ще затвори напълно границата си с Русия за две седмици. Според Хелзинки решението е в отговор на мигрантския натиск, който се е увеличил значително през последните месеци и представлява заплаха за обществения ред и националната сигурност на страната.

Според финландските власти руснаците целенасочено пропускат хора без документи. По думите на премиера Петери Орпо по този начин Москва компрометира националната сигурност на Финландия. Страната ни е изправена пред „изключителна“ ситуация, добави той.

От началото на месеца около 900 души са преминали през руско-финландската граница, което е значително повече от нормалното, посочват експерти.

Според тях Русия се опитва да създаде мигрантска криза във Финландия след влизането на страната в НАТО по-рано тази година.

Русия отрича. Двете страни имат обща граница с дължина 1340 километра.

Норвегия също обяви, че в случай на засилване на бежанския поток има готовността, макар и за ограничено време, да затвори границата си с Русия. Естония е сред държавите, в които темата също е на дневен ред.

Решението на Финландия за затваряне на контролно-пропускателни пунктове с Русия създава нови разделителни линии в Европа, това каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, след като Хелзинки обяви, че затваря част от пунктовете.

bntnews.bg

Прочетете още:

41 индийци бяха извадени живи след 17 дни в срутен тунел