Почина Хенри Кисинджър

ВАРНА новини лого

Снимка: EPA/БГНЕС

Почина Хенри Кисинджър – един от топ дипломатите не само в американската, но и в световната история. Кисинджър е издъхнал на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът. Той е и Нобелов лауреат.

Дори и навършил един век доктор Кисинджър все още беше активен, като посещаваше събития в Белия дом. Издаде и книга, свидетелства пред американския Сенат за ядрената заплаха, идваща от Северна Корея.

През юли тази година бившият държавен секретар на САЩ осъществи изненадващо посещение в Китай, за да се срещне с местния лидер Си Дзинпин.

През 70-те години в разгара на Студената война дипломатът беше в епицентъра на глобалните събития като съветник по националната сигурност и държавен секретар на президента Ричард Никсън.

Роденият в Германия евреин стои зад възобновяването на дипломатическите отношения между Китай и Съединените щати, преговорите за разоръжаване със Съветския съюз, отношенията между Израел и арабските държави и Парижкото мирно споразумение със Северен Виетнам.

Кисинджър е архитект на американската външна политика по времена на Никсън, но влиянието му намалява заради скандала „Уотъргейт“. Все пак продължава да съветва американски дипломати.

bntnews.bg

Прочетете още:

Андреевден е! Какви са традициите?