Погача за трапезата на Андреевден
Необходими продукти:
прясно мляко – 350 мл
кисело мляко – 3 с.л
захар – 1 с.л.
сол – 1 ч.л.
олио – 3 с.л.
мая – 1/2 кубче
брашно – 1 кг
масло – 100 г за намазване
сусам – 1 с.л.
ленено семе – 1 к.л.
Начин на приготвяне:
Замесете гладко тесто от изброените продукти, оставете да втаса и да удвои обема си.
Разделете го на 1 по малка част тесто за центъра и 2 еднакво големи топки, всяка разделете на 3 топчици и разточете 3 обли кори. Или по-точно – оформяте 6 еднакво големи обли кори, три по три слепвате с масло, без да мажете горната.
Разрязвате на 8 части, като започвате от центъра, но не стигате до края, обръщате всяко листо назад.
От другата тройка кори разрязвате на 8 триъгълника, всеки режете по средата, хващате върха и промушвате отдолу нагоре.
Готовите листа подреждате във вътрешността на тавата и от малката част тесто разточвате кора, мажете с масло, навивате на руло и разрязвате по средата.
Усуквате двете части и завивате по средата на питката.
Оставяте празничната погача да втаса, след което мажете с жълтък и печете в загрята фурна на 170 градуса.
Добър апетит!
Източник: Gotvach.bg
Вижте още:
Рецепта на деня: Боб с праз на фурна (от тефтерчето на баба)