Погача за трапезата на Андреевден

ВАРНА новини лого

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти:

прясно мляко – 350 мл

кисело мляко – 3 с.л

захар – 1 с.л.

сол – 1 ч.л.

олио – 3 с.л.

мая – 1/2 кубче

брашно – 1 кг

масло – 100 г за намазване

сусам – 1 с.л.

ленено семе – 1 к.л.

Начин на приготвяне: 

Замесете гладко тесто от изброените продукти, оставете да втаса и да удвои обема си.

Разделете го на 1 по малка част тесто за центъра и 2 еднакво големи топки, всяка разделете на 3 топчици и разточете 3 обли кори. Или по-точно – оформяте 6 еднакво големи обли кори, три по три слепвате с масло, без да мажете горната.

Разрязвате на 8 части, като започвате от центъра, но не стигате до края, обръщате всяко листо назад.

От другата тройка кори разрязвате на 8 триъгълника, всеки режете по средата, хващате върха и промушвате отдолу нагоре.

Готовите листа подреждате във вътрешността на тавата и от малката част тесто разточвате кора, мажете с масло, навивате на руло и разрязвате по средата.

Усуквате двете части и завивате по средата на питката.

Оставяте празничната погача да втаса, след което мажете с жълтък и печете в загрята фурна на 170 градуса.

Добър апетит!

Източник: Gotvach.bg

Вижте още:

Рецепта на деня: Боб с праз на фурна (от тефтерчето на баба)

Андреевден е! Какви са традициите?