ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ искат оставката на ръководството на НЗОК

НЗОК

Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са се договорили за регламент, по който да се избират регулаторите. целта е да не се допускат конфликти, подобни на този във връзка с избора на подуправител на здравната каса вчера.

Заради постигнатото съгласие по новия регламент, лидерите на двете формации ще помолят новоизбраните управител и подуправител на НЗОК да си подадат оставките, за да може избора им да мине по новия регламент.

„Заради опорочения избор на ръководството на НЗОК ще отправим молба към двамата да направят крачка назад без това да е свързано с някакъв укор към тях, с благодарност за готовността им, за да можем да стартираме процедурата на чисто по новия регламент. Всички останали назначения ще изчакат този регламент“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Ще ги помолим да подадат оставка и заедно с целия пакет регламент как ще се избират от тук нататък регулаторите да спрем да се обвиняваме. Вчера те ме обвиняват за „Възраждане“, аз ги обвинявам за „Лукойл“. Нека като подпишем мнозинството ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за регулатори, за Конституционна реформа, за службите, всичко това да е описано“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов подчерта, че когато се води един нормален, без крясъци и истерия от първия ред, без нищо свързано с политиката държание може да се намери консенсус.

„Днес ще излязат официалните данни, но за първи път от над 20 години ще сме събрали повече данъци и ще имаме намаление на дефицита, което ни позволява да сме в 3%. Голяма част от фискалните мерки дават резултат и сме на път да преизпълним бюджета. Имаме ясна рамка за бюджета, има някои неща които трябва да се доогледат. Това, което обсъдихме е, че подкрепа за бюджета има“, заяви на свой ред Асен Василев.

„След вчерашния ден се видя, че показването на мускули води до една говорилня. Затова проведохме час и половина разговори, бюджета на НЗОК ще бъде подкрепен, бюджета за държавата ще бъде подкрепен. ДПС ни трябва за разговорите за конситуционните реформи“, допълни още Борисов.

Tribune.bg

Прочетете още:

Пеевски: Ще бъде поискана оставката на шефа и на зам.-шефа на касата