По-близо до Шенген: Мисия с участието на Австрия и Нидерландия отчете готовността ни

европейски флаг

Снимка: БГНЕС, архив.

С близо 25% е намалял мигрантския натиск през Балканския маршрут, отчитат от Третата международна мисия по Шенген, която е направила оценка на страната ни.

Докладът на мисията ще бъде представен на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ на 5 декември и вече е изпратен до всички вътрешни министри на страните-членки на Евросъюза. Този път в проверяващата мисия са участвали експерти от Германия, Австрия и Нидерландия. Вътрешният министър Калин Стоянов, очаква тези страни да променят позицията си за членството на страната ни в Шенген:

„Заключението на комисията е това, че България продължава да отговаря на условията да бъде пълноправен член на Шенген. В предните две посещения, въпреки поканата към Нидерландия, те отказаха да дойдат, което беше индикация, че няма как да се случи България да бъде приета още тогава в Шенген. Но този път те имаха експерт – представител, който беше част от екипа проверяващи“, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Според него това, че експерти от Нидерландия и Австрия участват в тази мисия и застават зад този доклад говори, че ще бъде по-лесно следващата седмица на Съвета по правосъдие и вътрешен ред.

„За мен това е поредната положителна индикация, че ние сме на правилната посока и има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да променят своята позиция“, каза вътрешният министър.

bntnews.bg

Прочетете още:

България продължава да отговаря на условията за приемане в Шенген