Армани: „Елегантността не означава да бъдеш забелязан, а да бъдеш запомнен“!

ВАРНА новини лого

amica.it

ТОП фрази от ТОП дизайнери

Какво е елегантност? Речникът на Трескани я определя като „качество на човек, който притежава едновременно изящество и простота, проявява внимание и добър вкус, без да изпада в излишна изтънченост“. Със сигурност, стандартно определение, което, благодарение на модата и чрез нея, придобива безкрайно много други аспекти. Защото елегантността е също така огледало и среда на творческото виждане на най-големите стилисти. Нека разгледаме нейното (лично) значение в десет известни сентенции, изречени от дизайнери и творчески директори на най-известните модни къщи.

ДЖОРДЖО АРМАНИ

„Елегантността не означава да бъдеш забелязан, а да бъдеш запомнен.“

В стила на Джорджо Армани властва сублимацията на женствеността. Италианско превъзходство и синоним на абсолютна елегантност (качество, между другото, присъщо на модната къща), творческата визия на 89-годишния вече дизайнер се върти около идеята за семпла, но изтънчена елегантност, която печели признание и удивление, което не е мимолетно, а по-скоро дълготрайно. Точно както естетиката му, която надхвърля времето на сезоните и тенденциите.

КОКО ШАНЕЛ

„Простотата е ключът към всяка истинска елегантност.“

Простотата е ключът към успеха на Габриел Шанел, известна още като Коко. Във време, когато фигурата на жената е била силно ограничена от дантели, кринолини, корсети и пищни, тромави шапки, мадмоазел Шанел започва да нарушава правилата, като поставя началото на тенденция, която скоро ще бъде възприета от всяка жена. Нейната интуиция и нуждата от по-практичен стил, съчетани с бунтарския ѝ дух, я подтикват да скъси полите с щедри кройки, да облича много по-меки силуети и да въведе така наречения „момчешки“ стил. Излишъкът не се одобряваше: „Преди да излезете от къщи, погледнете се в огледалото и махнете нещо“, призоваваше френската кутюриерка.

КРИСТОБАЛ БАЛЕНСИАГА

„Елегантността е елиминиране.“

Това е фазата на стилистичната му зрялост, която довежда идеята му за елегантност до най-висшия ѝ израз. Основател на модната къща, която и до днес носи неговата фамилия, Кристобал Баленсиага е убеден, че това, което прави жената елегантна, е платът – незаменим елемент в крайното изпълнение на едно от неговите творения. Материята е тази, която решава, а той просто се съгласява с нея: така се раждат някои от най-незабравимите рокли на дизайнера, роден през 1895 г. в Хетария, малко рибарско селце в Северна Испания. Той елиминира излишното и оставя същността на роклята да говори: материята.

ВАЛЕНТИНО ГАРАВАНИ

„Елегантността се състои от интелигентност.“

Според Валентино Гаравани емоционалната интелигентност е тази, която винаги е характеризирала елегантността. В едно знаменито интервю, което дава в началото на кариерата си и което наскоро бе споделено в Instagram от неговия партньор и бивш спътник Джанкарло Джаметти, великият император на модата подчертава как елегантността е всичко друго, но не и свързана с богатството и „показността на етикета извън роклята“. Тя е по-скоро вродено качество: „Елегантността се ражда, а стилът може да се придобие“.

КРИСТИАН ДИОР

„Автентичната елегантност е тази, която остава незабелязана в метрото.“

Кристиан Диор успява да придаде на жените подчертано женствен и елегантен силует благодарение на задълбочените си познания в областта на шивашкото изкуство. След строгите мерки на Втората световна война той буквално накара женската фигура да разцъфне отново: постигна това без помпозност и показност, а чрез т.нар. нова визия – термин, използван от известната журналистка Кармел Сноу, за да опише неговата колекция висша мода за сезон есен-зима 1953/1954 г. Диор току-що се беше отървал от корсетите, стягащите рокли, в полза на мълчаливата елегантност, която продължава да живее и днес – под творческото ръководство на Мария Грация Чиури – в пеплумите и прочутото бар-сако.

САЛВАТОРЕ ФЕРАГАМО

„Елегантността и комфортът не са несъвместими, а тези, които твърдят обратното, просто не знаят за какво говорят.“

Не е изненадващо, че във визията на Салваторе Ферагамо удобството не е включено в пакета на елегантността: известният „обущар на звездите“, преименуван след преместването си в Холивуд през 1928 г., е изработил обувките (с токчета) на безброй знаменитости. Много от тях сега се съхраняват в музея на Салваторе Ферагамо във Флоренция, открит от съпругата му Ванда през 1995 г. Не са удобни, но със сигурност са легендарни.

ЖАН ПОЛ ГОТИЕ 

„Елегантността е въпрос на индивидуалност повече, отколкото на облекло.“

Елегантност и индивидуалност – съществена комбинация за Жан Пол Готие: 71-годишният френски моден дизайнер се е обграждал през целия си живот и кариера с жени, които имат много индивидуалност. И с тях той е посветил някои от най-незабравимите модни моменти. Само си спомнете за приятелството му с Мадона и за дружбата му с танцьорката на бурлеска Хедър Рене Суифт, известна още като Дита фон Тийз.

КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД

„Елегантността е физическо качество. Ако една жена не го притежава когато е гола, тя никога няма да го облече.“

Кайзерът на модата, който е бил творчески директор на Chanel и Fendi, мисли точно като Валентино Гаравани: елегантността е вродено качество. От друга страна, Лагерфелд също вярваше, че тенденциите са „последният етап преди скуката“, и неслучайно това, което той пръв искаше да измисли, беше бялата риза – най-простата и универсална дреха в безполовия гардероб.

ИВ СЕН ЛОРАН

„Никога не бъркайте елегантността със снобизма.“

Точно както Карл Лагерфелд би искал да бъде изобретател на бялата риза, така и Ив Сен Лоран би искал да бъде изобретател на сините дънки. Универсална дреха, в която той също успява да накара жените да се чувстват елегантни. Дизайнерът, роден през 1936 г. в Оран, столицата на тогавашния френски Алжир, вярва, че модата трябва да бъде по-демократична, по-малко елитарна от висшата такава: той е пионер в появата на готовата мода.

ДОНАТЕЛА ВЕРСАЧЕ

„Елегантността е винаги на мода.“

Елегантността на Versace е дълбоко освобождаваща: творческият директор Донатела я превърна в свой собствен еталон в чест на стилистичното наследство на брат си Джани. Материалите, като емблематичната метална мрежа Oroton, са посветени на изразяването на тази женственост. Но повече от всичко останало във Versace женствеността се изразява в креативност, породена от голямото чувство за свобода: самият Джани твърди, че не налага нищо, а само предлага избор.

 

Източник: „HighViewArt“

Четете още:

Цветовете на късмета, според рождената дата